De fresco’s van Turfan

turfan-rood-fresco1Diep verborgen in droge grotten lagen ze duizenden jaren verborgen. Herinneringen aan oude culturen van nog voor boeddha, voor allah, voor jezus. Zo oud en onbegrepen dat ze ontheiligd werden, de ogen weggestoken.

Op kamelen en paarden kwamen honderd jaar geleden geleerden uit Europa aangereden. Over de zijderoute volgden ze het pad van Alexander de Grote, Marco Polo, Sven Hedin, op zoek naar mogelijke arische wortels. Met houwelen en zagen en uiterste krachtsinspanningen haalde Von Le Cocq de fresco’s uit de grotten en nam ze in kisten mee op een lange reis door de hitte van de woestijn naar Berlijn.

Daar in gekoelde ruimtes werden ze bestudeerd en gefotografeerd, de fresco’s uit de grotten van Turfan. Bewonderd en soms veracht. Maar fraai opgehangen in ijzeren panelen, zo groot dat ze niet mee dturfan-asceete bunker in konden toen het oorlogsgeweld Berlijn in brand zette. Dat wat beschermd moest worden, ging verloren.

Wat overbleef is nog te zien in het verre Dahlem, waar maar weinig mensen weten van hoe ver, wanneer. Maar ze gaan opnieuw op reis. Straks in het Humbold Forum in het nieuwe oude Stadtschloss zullen ze weer stralen, de overgebleven fresco’s van Turfan.

—————————————————-

 

Albert von Le Cocq op expeditie

Albert von Le Cocq op expeditie

Naar aanleiding van de documentaire Geheimnisvolles Turfan
ZDF Verpasst ttp://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2308584/Geheimnisvolles-Turfan#/beitrag/video/2308584/Geheimnisvolles-Turfan

Schermafbeelding 2015-01-12 om 22.23.26De frescos; bevinden zich (nog) in het Museum für Aziatsche Kunst in Dahlem, directeur is de Nederlander Klaas Ruitenbeek, die ook te zien is in bovenstaande documentaire.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s