Ook nogal eng – orthodoxe krant veegt vrouwen uit

publicatie

publicatie HaMevaser

Na de tumultueuze dagen in Parijs van de afgelopen week keert de rust langzaam terug. Wel wordt hier en daar nog heftig na-gediscussieerd over wat er gebeurd is en ruzie gemaakt over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.

Religieus fanatisme leidt overal op de wereld tot vreselijke dingen. Mensen denken niet meer na, maar reageren fanatiek vanuit ideeën die alleen zij nog maar kunnen verdedigen.
Niet alleen radicale moslims zijn daar goed in, ook orthodoxe joden halen rare streken uit. Hier en daar is gemeld dat de ultraorthodox-joodse krant HaMevaser op de foto van de grote manifestatie van afgelopen zondag alle vrouwen heeft weg-gefotoshopt die op de originele foto te zien waren. Zo werd voor de lezers van die krant onzichtbaar gehouden dat vooraan Angela Merkel naast president Hollande liep, dat verder ook vooraan meeliepen: Ann Hidalgo, burgemeester van Parijs, Simonetta Sommaruga, president van Zwitserland en Frederica Mogherini, hoge EU vertegenwoordiger voor het buitenlandbeleid en defensie.

Originele foto

Originele foto

In publicaties van de orthodoxe Haredi groep worden vrouwen geweerd, op foto’s maar ook namen van vrouwelijke politici worden niet genoemd, zelfs als ze lid zijn van het Israëlische kabinet. Zo krijg je natuurlijk een verknipt beeld van de werkelijkheid, maar het opgelegde wereldbeeld blijft gelukkig intact. Arme vrouwen die zich in een dergelijke cultuur staande moeten houden, arme kinderen met dergelijke gemanipuleerde plaatjes voor de gek worden gehouden.

In het verleden hebben totalitaire leiders foto’s bewerkt, tegenstanders weggepoetst, de geschiedenis verdraaid. Het is met geen van hen goed afgelopen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Ook nogal eng – orthodoxe krant veegt vrouwen uit

 1. Corja zegt:

  De like is voor je opmerkzaamheid. Verder is er natuurlijk niks leuks aan. Wat leven we toch in een vreemde wereld!

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Het goede bericht is dat dit soort eencelligen in deze tijd veel meer in de kijker staan dan vroeger. Toen konden ze het allemaal ongemerkt doen. Men wist en zag hun gemanipuleer niet. Wat zou de wereld er toch gigantisch beter van worden als allerlei soorten fanatici eens een keertje ophielden met hun vreselijke hobbies. Maar dat zullen wij wel niet meer meemaken, helaas.

  Like

 3. jokezelf zegt:

  Wat denken die mensen toch eng.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Het kostte even wat moeite om zonder te betalen op de site van De Morgen te komen, maar prachtig wat ze hebben gedaan: alle mannen weggepoetst, een lege straat met maar drie vrouwen die overbleven (er waren meer vrouwen tussen de wereldleiders, maar niet zo zichtbaar).

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s