Bekwaam

UnknownOp het naamplaatje van de verpleegkundige die aan mijn bed kwam, stond ‘Verpleegkundige Bekwaam’. Met zorg haalde ze de infuusnaald uit mijn hand, een precies werkje dat geen pijn mag doen en vooral geen sporen mag achterlaten. We raakten aan de praat. Ik vroeg naar dat bekwaam. ‘Is dat een soort onderscheiding?’ vroeg ik, ‘moest u daar examen voor doen?’ Ze begon te lachen. De aanduiding wees er inderdaad op dat ze bevoegd was om een aantal speciale handelingen te verrichten, maar de aanduiding bekwaam vond ze ook een beetje raar. Maar in het medische wereldje keek niemand er van op, iedereen was er aan gewend.
Vreemd, dacht ik, hoe zit dat dan met al die andere medewerkers die op zo’n afdeling rondlopen, zijn die dan niet bekwaam? Bekwaam betekent toch gewoon dat je weet wat je moet doen en dat je dat goed doet, of het nu gaat om het rondbrengen van de maaltijden of het legen van de nachtspiegel, zulke handelingen vereisen een zekere bekwaamheid.

Het woordje bekwaam kreeg in 1976 een negatieve bijbetekenis door de oudejaarsconference van Wim Kan, toen een van de hoogtepunten van het televisieseizoen. Wim Kan prees alle ministers uit het kabinet Den Uijl, noemde ze allemaal ‘zéér bekwaam’, maar trok daarbij zo’n lelijk gezicht dat het duidelijk was dat hij dat ironisch bedoelde. Bij mij is die negatieve connotatie altijd blijven hangen.
De aanbeveling bekwaam op het naamkaartje van die aardige verpleegkundige leek mij een misplaatste grap.

Zie ook: Zie ook: Afhankelijk http://wp.me/p1MauM-1IH  Kamer drie http://wp.me/p1MauM-1IMen Tegenslag http://wp.me/p1MauM-1IS Scènes uit het ziekenhuis http://wp.me/p1MauM-1J2

Wim Kan over héél bekwame mensen 1976 https://www.youtube.com/watch?v=SAZw-mVv1Gw 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Bekwaam

 1. In de wet BIG is dit allemaal geregeld: bevoegd is niet per se bekwaam. Je moet dus die bekwaamheid op peil houden. Maar je moet er als patient van uit kunnen gaan dat degenen die jou behandelen (artsen en verpleegkundigen) altijd bekwaam zijn. Tenzij je een leerling, co of aios treft. En dan moet de supervisor in de buurt zijn. Sterkte met alles.

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Ja, wij zeggen het wel eens: Dat is een heeeeeeeeeel bekwaaaaaaaaaaam persoon. En dan kijken wij daar nogal scheel bij. Inderdaad een rare term voor een verpleegkundige. Had er nog nooit van gehoord. Maar in Friesland hebben we normale ziekenhuizen 🙂

  Like

 3. We kennen elkaar niet maar ik moest toch aan je denken, Woensdag jl. Hals over kop naar het ziekenhuis, met een vermeende maagbloeding. Tassie gepakt, ambulance met van die mooie zwaailichten voor de deur, brancard op en wegwezen. Zo sta je, zo ga je. Maar ik mocht weer naar huis. Jij ook snel, naar ik hoop! Groet en sterkte!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s