Kuzu en Östürk: woorden schrappen

UnknownDe kamerleden Kuzu en Östürk hebben eindelijk hun politieke partij gepresenteerd. Het jongetje heet Denk, het kereltje is niet islamitisch maar tolerant. Er zijn bands die Denk heten, maar ook veiligheidsschoenen en rolluiken worden onder de merknaam Denk verkocht. Waar het duo K&O aan denkt is nog onduidelijk.
Om te beginnen wil Denk twee gehate worden schrapen: allochtoon en integratie. Dat is meteen een grote stap. Hoe ze dat willen realiseren staat niet in hun programma. Schappen uit Van Dale, verbieden op internet, in de gedrukte media?

Als je begint met het uitbannen van bepaalde woorden wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat deze begrippen ook verdwenen zijn. We hebben nu eenmaal te maken met groepen mensen die in het recente verleden naar Nederland zijn gekomen. Vaak is het handig om die groepen te benoemen: het zijn allochtonen. Dat zo’n begrip negatief wordt ervaren kan lastig zijn, maar geeft wel de realiteit weer: de komst van erg veel allochtonen in een korte periode in toch al zwakke buurten leidt tot problemen.

Dat de overheid en tal van organisaties streven naar een zekere mate van integratie van migranten in de Nederlandse samenleving lijkt mij alleen maar positief, goed voor iedereen, voor de autochtone bevolking en voor de immigranten. Schaf je integratie af dan krijg je een bont palet van parallelle samenlevingen met alle mogelijk spanningen van dien.

K&O willen geen integratie, in plaats daarvan willen ze wederzijds begrip en tolerantie en meer kennis van de migratie van de afgelopen tijd. Meer kennis en wederzijds begrip kan zeker geen kwaad. Niets is zo erg als het voortwoekeren van vooroordelen. Maar dat krijg je niet voor elkaar door woorden te verbannen. Dat heeft nog nooit geleid tot een betere wereld. Benoem dat wat je dwars zit, steek je kop niet in het zand. Denk na Denk!

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kuzu en Östürk: woorden schrappen

  1. Mee eens.
    Het is interessant dat ze zelf woorden gebruiken die ze niet willen gebruiken.

    Like

  2. Wieneke zegt:

    Het liefst van alles willen deze twee een hoog salaris hebben en er weinig tot niets voor doen. Om straks na de TK-verkiezingen een riant wachtgeld te toucheren, dat ze nooit met eerlijk werk kunnen verdienen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s