Wakker liggen van de strijd in Oekraïne

imagesVandaag beginnen in Minsk vredesbesprekingen over de strijd in het oosten van Oekraïne. Heel ver weg wordt er gesproken over mensen die ik soms zie op de televisie. Kapotte gebouwen, lege straten, kelders vol kinderen met bange ogen. Ergens ver weg in Europa wordt gevochten, worden raketten afgevuurd, rijden tanks door de straten, gaan mensen dood.

Het dringt niet echt tot me door. ‘Het is vlak om de hoek’, zegt Pieter Waterdrinker bij Eva Jinek op de bank, het is Europa. Dat verre oosten van Europa is voor mij altijd vaag en onduidelijk gebleven. Europa dat is voor mij Frankrijk, Duitsland, Engeland, Scandinavië en ook Spanje en Portugal, Italië. Dat is Antwerpen, Metz, Regensburg, Praag, Perugia, Stockholm, plaatsen die te bereizen zijn, waar mensen talen spreken die je kunt verstaan. Waar boeken worden geschreven die je graag leest. Waar musea zijn die je graag bezoekt.

En inderdaad ver weg, aan de randen van Europa, daar zijn ook nog landen, maar horen ze er wel bij? Dat onmetelijk grote Rusland en al die landen waarvan we nauwelijks iets weten: Bulgarije, Kosovo, Georgië, Azerbeidzjan, Armenië. Tijdens het Eurovisiesongfestival komen ze voorbij, de landen die altijd op elkaar stemmen, met kitscherige bands, opzichtige zangeressen. Daar hebben we op school niets over geleerd. Duister en woest, onherbergzaam, onrustig ook altijd. Revoluties, moorden, misdaad. Onbekend maakt onbemind.

Moet ik wakkerliggen van de strijd in Oekraïne? Het zou misschien wel moeten, maar het lukt me niet.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wakker liggen van de strijd in Oekraïne

 1. Wieneke zegt:

  Waarom zou je wakker liggen van iets waar je helemaal niets aan kunt doen? Iets zinlozers kan ik me niet voorstellen. Hoe gaat het nu met jou? Dát vind ik veel belangrijker 😉

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Misschien heb je wel gelijk, toch laten die beelden me niet los.
   Met mij gaat het overigens goed! Volgende week wel nog een controle, maar ik voel me prima, moet geen gekke dingen doen, maar dat was ik ook niet van plan.

   Like

   • Wieneke zegt:

    Mooi, dat het goed met je gaat. Natuurlijk is het daar een zootje en als er stomme besluiten worden genomen krijgen we oorlog. Laten we hopen dat de m.i. verstandige Angela succes heeft.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s