het Emma, de Emma, mijn Emma, onze Emma

het Emma

het Emma

Emma is natuurlijk een mooie meisjesnaam. En eigennamen hebben natuurlijk geen lidwoord. Naar een geliefde Emma kun je verwijzen met het gezellig ‘onze Emma’ (klinkt vooral erg Brabants, maar is ook in andere provincies te horen) of met het meer exclusieve ‘mijn Emma’ (denk erom, ze is van mij en van niemand anders!)

In de supermarkt in Amsterdam zag ik een poster met daarop een actie: ‘Uw statiegeld voor het Emma’. De makers van de tekst gingen er vast van uit dat iedereen begrijpt dat het hier gaat over het Emma kinderziekenhuis, kortweg ‘het Emma’.

fluisterboot de Emma

fluisterboot de Emma

In Limburg werd en wordt misschien nog wel eens gesproken over ‘de Emma’. Daar wordt dan mee bedoeld de oude Staatsmijn Emma in Hoensbroek. Recenter zijn er ook bootbezitters die vol trots spreken over ‘de Emma’, hun schip dat Emma heet.
Koningin Emma (1858-1934) heeft dat allemaal niet meer meegemaakt, naar verluidt noemde de oude koning Willem III haar liefkozend Emsie.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s