Kunne en kunnen

UnknownIn zijn bespreking van het bijzondere boek Handel in veren van Rascha Peper schrijft Martin Lok: “Want Minke is een nuchtere vrouw, ‘die haar leven lang had geweten dat het bovenkomen van de onderste steen niet in alle gevallen zaligmakend is. Wat met de mantel der liefde bedekt is voor de onwetenden, kan soms in ieders voordeel maar het beste bedekt blijven.’ Deze passage illustreert dat Peper in Handel in veren stilistisch op de toppen van haar kunne is.” (http://www.literairnederland.nl , over Handel in veren later meer)

Ongetwijfeld wordt hier bedoeld ‘op de toppen van haar kunnen’, want haar kunne doet er bij het schrijven van zulke passages nu net even niet toe. Een klein verschil, kunnen en kunne. Dat laatste heb ik altijd een raar woord gevonden dat ook maar zelden wordt gebruikt en eigenlijk allen in zeer formele teksten. ‘Personen van beiderlei kunne zijn welkom” stond in een uitnodiging van een feest in de COC sociëteit. Prettig om te weten, en eigenlijk overbodig van een club die doorgaans zorgvuldig omgaat met de rol van de geslachten.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s