Deense tv-serie ‘1864’

Wie iets van Denemarken wil begrijpen moet zeker de Deense tv-serie ‘1864’ bekijken.

Slag bij Dybbøl, schilderij van Vilhelm Rosenstand 1894

Slag bij Dybbøl, schilderij van Vilhelm Rosenstand 1894

Denen zijn ongekend nationalistisch en romantisch. Dat komt op prachtige wijze naar voren in deze historische filmbeelden die gaan over de Tweede Deens-Duitse oorlog die duurde van februari tot oktober 1864. De nederlaag in deze oorlog heeft diepe sporen nagelaten. Denemarken was opeens weer een klein land, op zichzelf aangewezen. Het volk was een in het verdriet om de vele gevallen zonen, en in het gevoel in de steek te zijn gelaten.
images-1In de twee Duits-Deense oorlogen ging het om Sleeswijk en Holstein, twee hertogdommen in Noord-Duitsland die door een Personele Unie verbonden waren met Denemarken: de koning van Denemarken was ook hertog van Sleeswijk en Holstein, zoals Koning Willem III behalve koning van Nederland ook groothertog was van Luxemburg.
De Duitse inwoners van Sleeswijk en Holstein wilden in het revolutiejaar 1848 meer zelfstandigheid en de banden met Duitsland aanhalen, terwijl de nationalisten in Denemarken de hertogdommen het liefst wilden inlijven en laten opgaan in een grotere Denemarken.

UnknownAl in de Eerste Duits-Deense oorlog (1848-1851) was de kwestie op het slagveld beslecht. Toen stond Sleeswijk vrijwel alleen, de Denen wonnen de oorlog. Dat leidde tot een enorme euforie en geloof in het eigen leger, het al aanwezige nationalisme werd sterker. In 1864 kwam het tot een nieuwe oorlog waaraan het leger en de leiders van het land begonnen vol optimisme, opnieuw zouden de Deense schansen onneembaar blijken, het leger onoverwinnelijk. Maar dit keer lieten de Britten, de Zweden en de Russen de Denen in de steek. De Pruisen en Oostenrijkers brachten de Denen een gevoelige nederlaag toe, nog altijd is bij de molen van Dybbøl een monument te bezichtigen dat een beeld geeft van de enorme veldslag die hier heeft gewoed.

De tv-serie vertelt het verhaal van Laust en Peter, zonen van een pachtboer, twee broers die opgroeien in de schaduw van een landgoed in Zuid-Funen, beide verliefd op Inge de dochter van de rentmeester. De idylle wordt verstoord door de oorlog, die wreed ingrijpt en de levens van de hoofdpersonen.

images

Pilou Asbaek als Didrich, de kwade genius uit het verhaal

De strijd op de schansen en in de loopgraven, de man-tot-man gevechten zijn uiterst realistisch weergegeven. Het kleine verhaal van de twee broers en hun vriendinnetje is mooi weergegeven tegen de achtergrond van het grote politieke spel. Er zitten verschillende lagen in het verhaal, ook verschillende tijdlijnen. De toenmalige Deense minister-president, de Lutherse bisschop Monrad, wordt prachtig neergezet, met al zijn twijfels, zijn zwaktes en fanatisme. Hij krijgt spraakles van de actrice Johanne Heiberg (gespeeld door Sidse Babaett Knudsen, de heldin uit ‘Borgen’). Er zijn meer acteurs die we kennen uit Borgen, Didrich, de zoon van de baron is de kwade genius in het verhaal en wordt magistraal vertolkt door Pilou Asbaek, de spindoctor uit Borgen. Een mooie rol als onbaatzuchtige steun en toeverlaat van de twee broers in het leger wordt gespeeld door Søren Malling, de strenge tv-redacteur uit Borgen.

1864-10-thumb-822x548-39997

De minister-president krijgt spraakles van actrice Fru Heiberg, gespeeld door Borgen actrice Sidse Babaett Knudsen

Het is de duurste tv-productie geweest die ooit in Denemarken is gemaakt, kostte 23 miljoen euro, maar de Deense tv-series zijn inmiddels een belangrijk exportproduct geworden. Er wordt hard gewerkt aan een filmversie van de serie die de komende zomer klaar moet zijn.

Zie ook: Deens herdenken http://wp.me/p1MauM-1JA
Daarom is de Deense serie Borgen zo goed http://wp.me/p1MauM-tz
Borgen 3 recensie http://wp.me/p1MauM-13B
I
nterview Sidse Babett Knudsen http://wp.me/p1MauM-Nx 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Deense tv-serie ‘1864’

 1. Wieneke zegt:

  Is deze serie al uitgezonden of komt hij nog? Zo ja, wanneer en op welke zender dan?

  Like

 2. Margriet zegt:

  Je kunt hem kopen o.a bij de Volkskrant. Wij hebben hem net uit. Heel indrukwekkend

  Like

 3. Wllm Kalb zegt:

  Verwacht wordt dat de serie van acht afleveringen in het najaar op de Nederlandse tv komt. Maar de dvd’s zijn nu al via verschillende kanalen (o.a.de Volkskrant) te koop. Liever kijk ik zo’n serie achter elkaar dan dat ik steeds een week op moet wachten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s