Filmtitels – Lilting

Unknown

Junn (Cheng Pei-pei) en Richard

Lang geleden werden de titels van films vrijwel altijd in het Nederlands vertaald. Je ging naar ‘Gejaagd door de Wind’ en naar ‘Het zevende zegel’. Tegenwoordig doet men die moeite niet meer en ga je dus naar een film met een titel waarvan je niet goed weet wat die betekent. Maandagavond zagen we de voorpremière van ‘Lilting’, een mooie, subtiele film, heel klein, een ‘Kammerspiel’ zou je in het Duits zeggen.

Unknown-1Junn, de Chinees-Cambodjaanse moeder van Kai rouwt in een bejaardentehuis om de vroegtijdige dood van haar zoon. Haar wereld is ingestort. En ook is er Richard, die vreemde Engelse jongen, Kai’s ‘kamergenoot’. Ze verstaan elkaar niet, er heerst wantrouwen. Wat hen bindt is de gestorven Kai, de man van wie ze beide zielsveel hebben gehouden. Hoe Kai is overleden horen we slechts terloops.
Onduidelijk blijft of moeder Junn begrijpt wat voor relatie Kai en Richard hadden. Prachtig is de rol van de tolk Vann een vriendin van Richard die in de ongemakkelijke situatie zit om de moeizame gesprekken tussen Richard en Junn en die tussen Junn en haar merkwaardige Engelse vriend te vertalen.

De film is gemaakt door Hong Khaou, een Cambodjaanse regisseur en maakt deel uit van het project Microwave, een Brits initiatief on jongen filmers de kans te geven met een klein budget een bioscoopfilm te maken.

Richard ( )en Vann ( )

Richard ( Ben Whishaw) en tolk Vann ( Naomi Christie)

Maar wat betekent ‘Lilting’? Het woordenboek geeft als betekenis: ‘kwelen’, ‘kwinkeleren’. Maar gekweeld wordt er niet in de film, of het moet de zangeres zijn van het oude, romantische Chinese liedje dat moeder Junn zo graag hoort. De film gaat vooral over communicatie, het wel of niet kunnen zeggen van essentiële dingen, wat nog eens bemoeilijkt wordt door de taalbarrière. Misschien bedoelt de regisseur dat wel met ‘Lilting’ dat moeizame praten, dat zeggen en toch niet zeggen wat je bedoelt.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s