Amsterdam – oude letteren 3

Planciusbuurt 01 Voormailge Christelijke lagere school, archtect Cornelis Kruyswijk ontwierp ook de belettering

Vorige week heb ik rondgekeken in de Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en de Planciusbuurt.
De naam Smalle Pad staat boven de deur van dit mooie gebouw in de stijl van de Amsterdamse School aan de Korte Zoutkeetsgracht, vrij nieuw lijkt het. Maar het gaat hier om een voormalige hervormde lagere school, genoemd naar het Smalle Pad, de oude nam voor de Planciusstraaat. De school is gebouwd in de jaren twintig door architect Cornelis Kruyswijk, hij heeft ook de letters boven de ingang ontworpen van deze voor die tijd zeer moderne school, nu zijn er woningen. Alles over de geschiedenis van de Planciusbuurt in http://www.theobakker.net/pdf/smallepad.pdf 

Staatsliedenbuurt PolanenstraatOngetwijfeld staat er ‘School voor Lager Onderwijs op Geref. Grondslag’ te zien in de Polanenstraat, voor een deel aan het zicht onttrokken door een staketsel voor de ingang van het Polanentheater, Staatsliedenbuurt.Staatsliedenbuurt 10

Vlak bij het aardige museum Het Schip over de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt zijn deze mooie huisnummers te vinden. Wie kan ze nog zo fraai aanbrengen?  (Spaarndammerplantsoen). zie http://www.hetschip.nl 

Staatsliedenbuurt 08

Nog meer mooie letters uit de jaren twintig, die van de Amsterdamse Gemeente Giro. De A is mooi verbonden met de opvallende letters K en de N, zodat deze letter niet te veel ruimte inneemt. gemeente giro busSpeciaal voor het museum Het Schip is deze brievenbus weer opgeschilderd in de kenmerkende blauwe kleur. Ik herinnerde me opeens ook weer de buikige gietijzeren brievenbussen van de Gemeente Giro die je overal in de stad tegen kwam.
De Gemeente Giro werd gebruikt tussen 1917 en 1979.

Staatsliedenbuurt 05

Ook al zulke mooie jarentwintig letters op dit wijkgebouw in de Polanenstraat. Nog steeds in gebruik bij de PKN als centrum voor kerkelijke activiteiten.

Keizersgracht (1)Uit de jaren dertig stamt deze herinnering aan het hoofdkantoor van de Avro op de Keizersgracht, bijna onleesbaar weggeschilderd. Begin jaren negentig begeleidde ik nog een stagaire die hier werkte bij de avro-bode, nu zitten er dure appartementen …

Xie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Amsterdam – oude letteren 3

  1. Jokezelf zegt:

    Ik ben van oorsprong Amsterdamse en ik herken veel van je beelden. Die blauwe bussen van de Gemeentegiro; prachtig, was ik vergeten, maar Giroblauw past bij jou, kwam daar natuurlijk van – de gemeentegiro was al blauw en bleef blauw bij de overgang naar de postgiro (totdat de oranje leeuw het overnam, jammer hoor).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s