Le ballon rouge in Amsterdam – docu Rebelse stad

UnknownHet blijft gelukkig goed met me gaan. Maar ik mag nog niet veel. Dat geeft de rust en de tijd om wat documentaires in te halen die ik in de afgelopen week heb gemist. Vanmiddag zag ik via Uitzending gemist Rebelse stad van Willy Lindwer. Het eerste deel van de geschiedenis van provo met heel veel ooggetuigen, boeiende, vaak een beetje gekke mensen die nog over die tijd kunnen vertellen. Heel veel mooie beelden ook van Amsterdam in de jaren vijftig, zestig, zeventig. Met als hoogtepunt de met papier beplakte auto van Willem de Ridder, de ‘Papieren Konstellatie (PK)’ die zich onder politiebegeleiding door de stad beweegt- zouden we nodig eens moeten herhalen.   Schermafbeelding 2015-05-15 om 19.35.01

Zelf zat ik in de jaren van provo braaf op de kweekschol in Nijmegen. Via radio en kranten volgde ik vanuit de verte wat er gebeurde in Amsterdam. Over het schoonvegen van de hal van het Centraal Station door de marine (april 1964) schreef ik een kleine scriptie; ik onderzocht hoe feitelijk de berichtgeving was in enkele grote landelijke dagbladen. Mijn geschiedenisleraar vond dat wel leuk, de directeur van het internaat vond dat ik met serieuzere zaken moet bezighouden.
Met mijn oom en tante ging ik mee op hun jaarlijkse inkoopdag in Amsterdam. Als kenner van dat moderne gedoe moet ik, na bezoek aan de Bijenkorf, Bonnetterie en Metz maar eens aanwijzen waar die happenings plaats vonden. Er was een probleem: ik wist niet waar het Spui was. Daar gebeurt het allemaal, wist ik. We zaten op het terras van Hotel Americain, tegenover de

Unknown-2vijver met daarin een soort van standbeeld. ‘Daar gebeurt het allemaal’, loog ik en wees met mijn pijp – die probeerde ik toen te roken – in de richting van het vijvertje. Het klonk vast niet erg overtuigd want ze gingen er niet verder op in.
Filmmaker Willy Lindwer behandelt in zijn documentaire zoveel aspecten van de periode vlak voor, tijdens en na provo dat het allemaal een beetje overladen wordt. Op 18 mei volgt nog deel twee. Tussen alle beelden door vlecht Lindwer een stukje van zijn eigen geschiedenis. We zien de kleine Willy op zijn stepje rondrijden tussen oude zwartwitbeelden van Amsterdam, mooi gemonteerd, al kan hij in 1955 nog niet langs de Stopera zijn gestept. De rode sokken van het steppende jongetje vormen een hommage aan Le ballon rouge, de poëtische film uit 1956 van Albert Lamorisse.

Unknown-1

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Le ballon rouge in Amsterdam – docu Rebelse stad

  1. Corja zegt:

    Ik vond het een leuk programma.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s