de tante

theedrinken met tante

theedrinken met tante

De oudste broer van mijn vader had veel geld verdiend in de jaren van de wederopbouw. Hij had een groothandel in gereedschap en importeerde de Hudora kunstschaatsen. In de jaren vijftig al kocht hij een mooie, kleine villa aan de rand van de stad. Daar mocht ik op visite komen, later ging ik er regelmatig logeren. Oom reed in grote Amerikaanse auto’s en had een boot in de haven; toen hij vijftig werd ging hij het al ‘rustig aan doen’.
Als ik, het favoriete neefje, binnenkwam in het mooie huis – via de zijingang, nooit via de voordeur – was ik onder de indruk van de luxe: dikke tapijten, stoelen en een bank waarin je wegzakte, een televisie, een aparte eetkamer met daarboven een hanglamp met een belletje, daarmee werd Mientje in de keuken gewaarschuwd die dan haastig via de pantry aankwam lopen om af te ruimen of het dessert op tafel te zetten. Pas veel later werd het belletje afgeschaft en zat Mientje ook aan tafel. Later kwam er zelfs een zwembad achter het huis. In de zomer dronken we thee in een prieel in de mooie tuin. Vanaf de weg konden wandelaars op weg naar het Gemeentebos ons net zien zitten. Ik voelde me vreemd daar tussen al die luxe, als ik weer terug naar huis ging was er keurig nette armoede.

Tussen de middag werd er nog warm gegeten, ’s avonds was er een simpele broodmaaltijd. Om tien voor half een luisterde oom altijd naar de land- en tuinbouwberichten. Een plechtig moment waar beslist niet doorheen gepraat mocht worden, belangrijk vanwege het uitgebreide weerbericht Na het eten gingen mijn oom en tante een uurtje rusten, oom op de bank in de voorkamer, tante boven in de slaapkamer. Ik bleef achter met de twintig delen van de Winkler Prins encyclopedie.

Tante was ziekelijk. Ze had vaak last van iets, van ‘vrouwenkwaaltjes’ en vooral van haar ingewanden; ik begreep als kind nooit goed wat daarmee bedoeld werd. Maar tante moest voorzichtig zijn met wat ze at, muizenhapjes, veel gestoofde vis, witte boterhammen met mager rookvlees. Soms bleef ze hele dagen in de slaapkamer, mopperde dan op mijn oom die dat allemaal met veel geduld verdroeg. Als het goed met haar ging, was ze gezellig, dronk ze graag een goed glas witte wijn en had ze vrolijke verhalen.

imagesIk was een jaar of zestien toen ik met haar en oom mee mocht naar Düsseldorf. We gingen een pruik kopen. Niet dat ze kaal werd of dun haar had, maar toen was het opeens mode zodat ook als je niet naar de kapper was geweest je haar altijd goed zat. Via de nieuwe Autobahn reden we naar Duitsland. We parkeerden de Oldsmobile in een parkeergarage aan de Köningsallee (de ‘Kö’ zei mijn oom als kenner) en gingen van de ene dure winkel naar de andere. Ik had er al gauw genoeg van, maar moest wel mee. Gelukkig hadden ze na een uurtje hun keus gemaakt en gingen we koffie drinken in een van de vele mooie zaken in het centrum. Als extraatje kreeg ik ‘Kuchen’ met slagroom. Tante dronk alleen thee.

Zie ook:
twaalf en onbegrepen – jeugdherinneringen http://wp.me/p1MauM-10R
13,14, 15 jaar en onbegrepen – jeugdherinneringen 2 http://wp.me/p1MauM-11a
een beertje onder mijn jas – jeugdherinneringen 3 http://wp.me/p1MauM-11D 
mijn moeders mannen – jeugdherinneringen 4 http://wp.me/p1MauM-13c
genoegelijk dineren met de familie http://wp.me/p1MauM-Q1  

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op de tante

 1. Mooi verhaal. “kunstschaatsen” is een raar woord, of ligt dat aan mij?

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Schaatsen om kunstjes mee te doen, niet om hard te rijden of om mee te ijshockeyen. Als jongen voelde ik me wat ongemakkelijk op de kunstschaatsen die ik had gekregen van mijn oom en tante, gelukkig vastgeschroefd op bruine hoge schoenen, de meisjes droegen witte laarsjes.

   Like

 2. Bettie zegt:

  Hudora… ik herinner me ineens Hudora rolschaatsen. Met zo’n sleuteltje.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s