Op internet vond ik een website over Gevelreclame in Amsterdam van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) met heel veel foto’s van allerlei vormen van opschriften (niet alleen reclame) door de hele stad. De opnamen dateren vooral van een flink aantal jaren geleden en uit de vergelijking blijkt wel dat er ook in de afgelopen jaren heel veel is verdwenen. De laatste jaren lijkt de site niet meer te worden bijgehouden. http://www.gevelreclames.nl/index.html

Sint Vincentius BLO School – Buitengewoon Lager Onderwijs voor leerlingen die niet meekonden op de gewone lagere school. Bijna onleesbaar, Alberdingk, Thijmstraat.
Slechts sporadisch zijn op de website van de WHGA foto’s te vinden van opschriften op schoolgebouwen. Die zijn gelukkig nog veel te vinden in de buurten rond het centrum. Vaak op mooie tegeltableaus die niet snel overgeschilderd zullen worden. Amsterdam kende het systeem van scholen die verdeeld waren in Klassen. Scholen van de 1e Klasse waren, anders dan de naam doet vermoeden, kosteloze scholen, een voortzetting van de vroegere armenscholen. Scholen van de 2e Klasse waren zogenaamde tussenscholen, lagere scholen waar de leerlingen langer op school bleven, daar moesten de ouders wel een kleine bijdrage leveren. In 1908 werden ze samengevoegd met de Scholen der 1e Klasse. Scholen van de 3e en 4e Klasse waren scholen voor Uitgebreid Lager Onderwijs, de ULO-scholen.
Ik begreep nooit goed het verschil tussen de ULO en de MULO. Het blijkt dat vooral de voorgeschiedenis verschillend is, in de praktijk was er geen verschil. De ULO kwam voort uit de lagere scholen en kende een eigen bekostigingssysteem. De MULO werd in 1920 opgericht als een zelfstandig onderwijsinrichting. De leerlingen van een ULO behaalden gewoon het MULO-diploma.

St Leo Gesticht Staatsliedenbuurt, klassieke letter.
De term ‘Gesticht’ wordt nauwelijks meer gebruikt

Voormalig Wilhelmina Gasthuis. Hier stond het beruchte Paviljoen III voor psychische aandoeningen nu aantrekkelijke appartementen. Letters van Paviljoen II waarschijnlijk later aangebracht.
Zie ook: 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw
het moest er maar eens van komen:
http://www.gevelreclames.nl/Amsterdam_350.jaar.schoolgebouwen.htm
LikeLike
Ik begrijp w reactie niet helemaal.
LikeLike