Amsterdam van de andere kant

DSC03542 (1)Als je de pont neemt naar Amsterdam-Noord en van daaruit naar de stad kijkt krijg je opeens een heel ander beeld.  Het nieuwe IJdok met het Paleis van Justitie en Hotel Aitana  blijkt een enorme rots in het IJ.
DSC03536 (1)
De Westertoren staat op alle ansichtkaarten achter mooie gevels en pittoreske grachten, maar dezelfde Westertoren is ook te zien vanaf de Badhuiskade met links de romantische tuin van het Oude Tolhuis (niet de nieuwe hippe Tolhuistuin, maar de wat rommelige groene tuin van de oude uitspanning, die wat verborgen ligt).

DSC03541 (1)Nieuwe fietsroutes leiden naar Overhoeks, prachtig gelegen flatgebouwen aan het IJ met heerlijke balkons op het zuidwesten, vlak naast filmcentre Eye. Alles nog niet af, er wordt nog volop gebouwd, een boeiende wijk zo vlakbij het centrum.

DSC03543En op de pont terug naar huis is er altijd wel wat te zien, zoals dit enorme cruiseschip – niet het grootste, dat was net vertrokken. Als er ooit een brug kom voor wandelaars en fietsers zal ik dat tochtje met de pont enorm missen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam-Noord, andere kant, IJdok, Oude Tolhuis, OVerhoeks, Paleis van Justitie, pontveer over het IJ. Bookmark de permalink .

Een reactie op Amsterdam van de andere kant

  1. michiel zegt:

    wanneer de bruggen er zijn zullen de pontjes er ook nog steeds zijn hoor. het is een aanvulling. een vaak gehoord misverstand. dus alle romantici kunnen nog gewoon blijven dromen op de pont terwijl de rest zonder te wachten in eigen tempo naar de overkant kan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s