Alleen die naam al – Harke Keegstra

IMG_0320Er zijn van die namen die zich vastzetten in je geheugen, die beelden oproepen die je niet gauw meer vergeet. Namen die je zelf had willen bedenken voor de held uit je volgende boek.
Fietsend door Amsterdam-Zuid zag ik de gedenksteen in het fraaie Amsterdamse School woonblok aan de Cornelis van der Lindenstraat, bij de Harmoniehof. Voor zijn inspanningen voor de Woningbouwcoöperatie kreeg Harke Keegstra deze fraaie herdenkingssteen. En je weet meteen: dat was zo’n stoere Fries, vast onderwijzer, die het in Amsterdam van de jaren twintig ver heeft gebracht.

UnknownHij kwam, zo leert internet, niet uit het onderwijs, maar begon als boekhouder. Wel was zijn vader ‘hoofd ener school’. Hij was geboren in Goutum (1879) en trok in 1903 al naar Amsterdam. Ging werken bij de gemeentelijke afdeling Financiën en schopte het daar tot Directeur van de Gemeentegiro, een dienst die hij vanaf 1916 grotendeels zelf ontwikkelde.

gemeente giro busDaarnaast was hij lange tijd voorzitter van Coöperatieve Woningbouwvereniging  Samenwerking, die in Amsterdam-Zuid zulke fraaie woningen liet bouwen in de stijl van de Amsterdamse School.

Een stugge Fries was hij ook. Dat zit volgens mij ook al in die naam. Een aantal malen was Harke te vooruitstrevend of liep hij te hard van stapel wat leidde tot conflicten met de Gemeenteraad en uiteindelijk tot zijn ontslag. Maar zijn specifieke kennis was en bleef nodig en dus had hij nog lange tijd tal van belangrijke functies die allemaal te maken hadden met volkshuisvesting en gemeentelijke financiën.

In Amsterdam is geen straat of steeg naar Harke Keegstra genoemd. Jammer. Maar dat kan nog altijd worden rechtgezet.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s