Het moet vroeger een heel gedoe zijn geweest met al die paard-en-wagens, koetsen en rijtuigen. En ergens moesten die paarden weer worden ondergebracht, zoals in deze Stalhouderij, Tweede Bloemdwarsstraat in de Jordaan die nu natuurlijk geen stalhouderij meer is.
Het Damrak is nu een toeristische wandelweg. Waar nog niet eens zo lang geleden de gerenomeerde boekhandel en uitgever Allard de Lange zat, is nu eenCheese Store te vinden. Maar op de gevel staat nog steeds: Librarie, Buchhandlung, Bookseller.
Hoe snel kan het gaan. Vanaf de jaren zeventig was het merk ‘Puck en Hans’ een begrip. Vooruitstrevende mode, altijd het nieuwste van het nieuwste, opmerkelijke etalages. Puck en Hans zijn verdwenen, ook hier is nu alleen nog maar kaas te koop.
De Nederlandsche Handelsmaatschappij zetelde sinds de jaren twintig in dit indrukwekkende gebouw aan de Vijzelstraat van architect De Bazel. Tot in de jaren negentig was het nog steeds een statig bankgebouw, eerst van de ABN later van de ABN-Amro. Nu zit er het Amsterdams Stadsarchief en is het gebouw voor ieder toegankelijk. De rondleiding is zeer de moeite waard.
In de aardige Weteringbuurt, tussen Vijzelgracht, Prinsengracht en Lijnbaansgracht, deze opgefriste letters van een zaak die er ook al lang niet meer is. Vooral de E met zijn puntje is opmerkelijk. (Tweede Weteringdwarsstraat)
Verscholen achter het dichte groen van de bomen van de Gabriël Metsustraat bij het Museumplein staat dit gebouw waar in het begin van de vorige eeuw de Nieuwe Huishoudschool werd gevestigd. Nu weten jonge mensen niet meer wat een Huishoudschool was, de laatste leerlingen die op een Huishoudschool gezeten hebben sterven uit. De Nieuwe Huishoudschool ontstond uit protest tegen de bekende maar meer behoudende Amsterdamse Huishoudschool aan het Zandpad bij het Vondelpark. Er was ook een klein internaat aan de Nieuwe Huishoudschool verbonden voor meisjes uit de gegoede stand. Mijn moeder moest na de hbs nog een jaar naar de Huishoudschool (in Arnhem) om een goede moeder en huisvrouw te kunnen worden.
Dit voormalige bedrijfspand aan de Bloemgracht in de Jordaan is allang omgebouwd tot fraaie appartementen. Op de gevels is het tegeltableau met het opschrift ‘Ateliers v Goyers e Striethorst Ingang > 3e Leliedwarsstraat No 22’ bewaard gebleven. Ik heb niet kunnen achterhalen wat er in de ateliers van v Goyers e Striethorst gemaakt werd.
Zie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX
Dat jaartje huishoudschool na je “gewone” middelbare school heette volgens mij ‘vormingsklas’. Stel dat je de zakdoeken van je man niet netjes kan strijken…. De Bazel is zeker de ‘moeite’ van een bezoek waard! Leuk blog!
LikeLike
Richard Hengeveld reageerde op dit bericht maar op de een of andere manier ging er iets mis. Hij schreef: ,Het lijkt een Y maar het is een V in GOVERS vandaar misschien dat je niets vond, Wllm. In 2000 schreef ik een stukje over dit pand in Ons Amsterdam in de serie ‘Muurvlakte te huur’. (http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/15-dossiers/dossiers/2994-bebe-en-bela-aan-de-Bloemgracht).
LikeLike
Ter informatie: de locatie van de Stalhouderij is Eerste Bloemdwarsstraat 4.
LikeLike