Oude letteren 8 – boodschappen

Op Amsterdamse gevels zijn in de loop der eeuwen heel veel boodschappen achtergelaten: maningen, wijze lessen, gedenkschriften. Hier en daar nog zichtbaar, een kleine bloemlezing:

Centrum Oude Waal 13Lastig te lezen, maar er staat:’
Secht niemant uwen wensen of uwe sins gedenken: die heden is u vriendt kan u morgen krenke.’ (Oude Waal)

DSC03469

Boven de ingang van een hofje in de Jordaan (Venetiae hofje, Elandstraat 102-142) deze wens, met een mooie oude naamvalsvorm. Ik hoop dat de vredeswens niet alleen betrekking had op het huis maar ook op zijn bewoners.
Brouwersgracht 4

Het opschrift op dit pand aan de Brouwersgracht, in mooie krulletters aangebracht, luidt:  ‘Door den Tijd wordt de Spruijt een boom’.
Een maning: doe maar langzaam aan, om iets goed te krijgen is nu eenmaal tijd nodig.

DSC03605Ik betwijfel of het opschrift op dit café echt oud is, of later is aangebracht en oud moet lijken. De tekst luidt: “God heeft den wyn tot medicyn uw nu geschonken maer brengt ook pyn scaelyk venijn – te veel gedronken.’ (Oude Hoogstraat)

48304434Nu het Centraal Station zo langzamerhand weer helemaal zichtbaar is na de jarenlange verbouwing, merkte ik opeens dat op de zijkant een lange tekst staat: ‘Daar vonkt een dierbare gloed in eigen huis en haard. Neemt men vandaar zijn vlucht met sterk gespierde vleuglen. De wijze weet zijn kracht te vieren en te teuglen. Hij kent de weelde hem in ’t welkom thuis bewaard.’ (Tekst van J.A. Alberdingk Thijm, schoonvader van de architect van het station, P.J.H. Cuypers)

DSC03450De Theo Thyssen-school in de Jordaan (Anjelierstraat) heeft een mooie plaquette  die de schrijver van Kees de jongen eert met een citaat van de schrijver: ‘Het natuurlijk vermogen van de mens is lief te hebben’. Afkomstig van het oude school gebouw in de Willemstraat, de plaquette was jarenlang zoek.

DSC03534Uit Amster-dam-Noord een opschrift van de oude Sint Ritakerk, een groot complex dat inmiddels een nieuwe bestemming heeft gekregen. Op de toren staat: ‘Zelfs in guren wintertyd  bloeien lenterozen op St. Rita’s gebed’ Niet erg poëtisch, geen rijm, zou de tekst toch troost hebben gegeven? Ik had nog nooit van Sint Rita gehoord maar ik mag haar wel.

Zie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s