oude letteren 10 – afko’s

DSC03455De tekstontwerpers woekerden vaak met de ruimte. Hoe kon je je boodschap kwijt op een klein vlak? Door een kleinere letter te gebruiken, maar dat bevorderde de leesbaarheid niet. Of door het gebruik van afkortingen: ‘Openbare school voor gewoon lager onderwijs, nummer 25’ (Anjelierstraat, Jordaan).

DSC03713Veel begrippen zijn al snel duidelijk: Ned. Herv. en R.K. waren afkortingen die zo vaak gebruikt werden dat ze voor iedereen duidelijk waren. De RK KERK vd H.ANNA staat op de Wittenburgergracht.
En wat is de Vereen. Doopsgezinde Gemeente? Verenigde of Vereende? De Doopsgezinden kenden in de achttiende eeuw wel tien verschillende richtingen, echt Nederlands dus. Pas aan het einde an de negentiende eeuw gingen ze samen in de Verenigde Doopsgezinden Gemeente.DSC03691 (1)Vaak wordt een dubbele punt gebruikt om aan te geven dat er een afkorting wordt gebruikt zoals hier op de doopsgezinde kerk aan de ’s Gravesandestraat in Amsterdam-Oost.
DSC03372‘School voor Lager Onderwijs op Gereformeerde Grondslag’, bijna een rebus. (Polanenstraat, Staatsliedenbuurt, met de lichtmast van het Polanentheater ervoor). 

Ook hier weer de dubbele punt als teken dat er een woord is afgekort. Prinsengracht 846. Zouden jongen mensen nog weten wat ‘confectie’ is?

DSC03577Op deze fraai gerestaureerde advertentieruimte op de hoek van de Vijzelgracht en de Nieuwe Leliestraaat valt te lezen dat Heineken meer is dan bier alleen. Onder de Breukbanden staat: ‘ziekenverplartikelen’ Vanwege plaatsgebrek een afkorting en ook een bezuiniging op de spatie. Onduidelijk is of de firma N.J.Bijl de handel in deze medische artikelen combineerde met hun aardappelwinkel …

Zie ook: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx oude letteren 8 – boodschappen http://wp.me/p1MauM-1Rx oude letteren 9 – nieuw! http://wp.me/p1MauM-1Sd 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op oude letteren 10 – afko’s

  1. Wieneke zegt:

    Dat ze die oude gevelreclames restaureren vind ik helemaal geweldig, maar het verbaast me ook wel wat. Dat jonge mensen dat nog interessant vinden, bedoel ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s