Hoe streng is uw alfabet?

DSC03816We hebben al een tijdje een nieuwe boekenkast. Uit verhuisdozen en kasten in andere kamers zijn boeken bij elkaar gevoegd. Alle kunstboeken op de onderste plank hebben we al min of meer geordend. Die moeten samen tientallen kilo’s wegen. De vraag is steeds: blijft de kast wel aan de muur hangen? Om de lambrisering mooi te laten uitkomen hebben we de kast niet op de grond gezet maar aan de muur opgehangen met stevige keilbouten, de aannemer en ook de maker van de kast zeggen dat het kan.
Pas nu kom ik er aan toe om de boeken te ordenen en op alfabet op naam van de schrijver te zetten. Dat lijkt mij nog steeds de beste methode om boeken makkelijk terug te kunnen vinden. Ik ken mensen die het anders doen: alles op uitgeverij, of op kleur. Het wordt dan wel mooi maar lastig zoeken, lijkt me. Ik ga dus alle romans in de kast op alfabet zetten. Niet de poëzie, die staat op een plank bij elkaar. Ook niet de reisboeken (bendeden in de logeerkamer hebben we nog een kast vol), ook niet de biografieën.
Ik ben maandag DSC03817begonnen, maar merk dat ik af en toe een beetje smokkel. Dat komt omdat ik de drie bovenste planken alleen kan bereiken via een wankel trapje. Niet handig ontworpen destijds. Als ik ’s middags merk dat ik nog een boek van Gerbrand Bakker heb dat dus helemaal bovenaan moet staan, op de bovenste plank links bij de B, ga ik niet opnieuw de trap verplaatsen, erop staan te wiebelen om alles opnieuw te verschuiven. Ik zet De Omweg stiekem bij de O. En zo zijn er meer smokkelroutes. Kleine boekjes zonder rugtitels gebruik ik om gaten op te vullen. Een Japanse roman die eigenlijk thuishoort bij de E, plaats ik bij de reisboeken die hun eigen plank hebben gekregen. Een roman van HJH Hofland zet ik naast de columns van S.Montag, ik weet dat het toch een en dezelfde persoon is en het scheelt weer veel geschuif. Lastig is dat je Duitse boeken op hun kop moet zetten om de rugtitels te kunnen lezen Dat blijkt ook het geval met de pockets uit de Salamanderreeks, rare uitgevers toch die dat niet goed hebben geregeld.
En al die schrijvers met een S, moeten die op hun plank ook weer alfabetisch, dus Shakespeare na Annie MG Schmidt?  Of doet het er niet meer zo veel toe en kan ik hoge boeken bij elkaar zetten en daarnaast de  kleinere ook week naast elkaar, het moet er toch ook een beetje netjes uitzien.

DSC03819Als ik klaar ben, hebben we ruimte over. Wat moet daar dan mee gebeuren? Boeken uit andere kamers naar deze kast verplaatsen, alles opnieuw indelen, verschuiven, weer op dat ellendige trapje?
Ongeveer klopt het nu allemaal wel, maar als je heel goed oplet zie je hier en daar een verrassing.
Toch ook een aardig tijdverdrijf.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Hoe streng is uw alfabet?

 1. Gert-Jan zegt:

  Leuk stukje!
  Van de week dacht ik er aan om ook maar weer eens de boeken uit onze boekenkasten te halen om alles weer eens flink af te stoffen. Ook op de plaatsen waar de swiffer niet bij kan in de boekenkast. Kan ik daarna gelijk eens in de boeken herordenen…
  Ik hoop niet dat dit stukje bij een leuke suggestie blijft..!

  Like

 2. Ximaar zegt:

  Als ik het zo bekijk dan weegt ht hele zwikkie zeker 300kg. Die keilbouten houden dat wel, ik zou me meer zorgen maken over de muur.

  Zelf lees ik geen boeken, dwz de laatste was een Bommelpocket en dat is minstens 5 jaar geleden. Ik hou van kleine stukjes zoals hierboven en dan het liefst op een beeldscherm met ctrl-F-optie.

  Like

 3. hanneke zegt:

  Hier is het nu een ongeordend zooitje, maar oorspronkelijk stond het op oorspronkelijk Nederlands, uit het Engels vertaald, uit het Frans vertaald, uit het Spaans, Engels, Frans, enz.

  Like

 4. Bettie zegt:

  Wow , mooi die kast. Bij mij staat alles op schrijver, maar dat dan weer niet op alfabet!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s