Grote Volksverhuizing

400px-VoelkerwanderungkarteDe grote groepen vluchtelingen die nu Europa binnenstromen, de beelden van duizenden mensen bij de grenzen van Macedonië, Servië, Hongarije, op de stations van Wenen en Boedapest, doen me denken aan de verhalen die we vroeger bij Geschiedenis hoorden over de Grote Volksverhuizing.
Ergens in de vroege Middeleeuwen dwaalden ook al volkeren door Europa op zoek naar een beter leven. Het fijne ervan werd me nooit duidelijk, wel begreep ik dat het ging om de gevolgen van het instorten van het Romeinse Rijk en de onbedwingbare onrust die hele volken in zijn greep kon houden. Zo vestigden zich Goten en Visigoten, Salische Franken en ook volken van nog verder weg zich in Italië en West-Europa, gingen Angelen, Saksen, Juten en Friezen op weg naar Engeland en verdreven de Kelten, de Hunen kwamen en gingen. Vaak werden die vreemde volken opgenomen, gingen geheel op in de reeds aanwezige bevolking. Soms stichtten ze hun eigen koninkrijkjes die tijdelijk grote macht konden uitoefenen, maar rond 500 werd alles weer rustig en bleef iedereen zitten waar hij zich op dat moment bevond.

Unknown-2Hoe die grote groepen mensen zich toen verplaatsten stond nooit in de geschiedenisboekjes. Ik zag het voor me, grote groepen mensen, met beesten en wagens op weg, hun have en goed. Lange zwerftochten door lege vlaktes, stoffige wegen, overnachten in de berm van de weg. Hoe ze aan eten en drinken kwamen vertelt het verhaal ook niet, of dat allemaal vreedzaam verliep? Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

De volksverhuizing van nu zal anders zijn. Deze vluchtelingen bezitten mobiele telefoons, ze houden contact met het thuisland, ze zullen een parallelle samenleving vormen, velen zullen doorreizen of terugkeren.

Unknown-3Opmerkelijk is dat zo veel mensen nu in Duitsland het beloofde land zien. Daar willen ze heen, daar heerst rust en orde, wacht een zekere toekomst. Ze zullen beteuterd staan kijken als mevrouw Merkel hen straks doorstuurt naar IJsland of Litouwen in het kader van de ‘eerlijke verdeling’. Duitsland is gewend geraakt aan het opnemen van vluchtelingen. Heel veel Duitsers zijn zelf na 1945 gevlucht uit de gebieden ten oosten van de Oder-Neisse, later uit de DDR. Maar dat kan natuurlijk niet eindeloos doorgaan, op een gegeven moment wordt een kritische grens bereikt en slaat de stemming om.

Ik begrijp Sybrand Buma wel als hij zegt dat we in Syrië zelf een veilige opvangplek moeten creëren. Maar dat is voorlopig niet haalbaar, niemand wil soldaten tegen Assad de woestijn in sturen. No boots on the ground. Niemand heeft nog een antwoord op de golf aan vluchtelingen, migranten, gelukszoekers die Europa overspoelt. We hebben te maken met een Tweede Grote Volksverhuizing die het rustige Europa stevig doorelkaar schudt.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s