Helemaal vergeten – Meesterverteller Gied Jaspars

UnknownDe mooiste gesprekken, interviews en documentaires liggen natuurlijk achter ons. Radiogeschiedenis. Verdwenen in de ether en opgeslagen in het geheugen van de luisteraars, maar er komt ook een tijd dat die steeds meer vergeten.
Ergens in de jaren zeventig reed ik met Peter in de auto ik meen dat we op weg waren naar de Ardennen, we luisterden naar het onvolprezen vara-radioprogramma ZI. Aan het woord was regisseur en producent Gied Jaspars. We kenden hem vagelijk via een vriend van ons, zijn rijzige gestalte heeft ook wel eens bij ons aan de keukentafel gezeten. Ik was hem alweer helemaal vergeten, Gied overleed alweer twintig jaar geleden.
Gelukkig is er het unieke vpro-radioprogramma Woord, dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de mooiste momenten uit het radioarchief laat horen. Maar wie luistert er dan? Ik soms, maar altijd maar een half uurtje als ik niet slapen kan. Toch is het nu mogelijk om al die prachtige vondsten terug te beluisteren, dankzij de website van Woord.

Rolykit

Rolykit

Toen tijdens die rit in de auto kropen we bijna in de autoradio, geen woord wilden we missen van het fantastische verhaal dat Gied vertelde over de pogingen om zijn uitvindingen aan de man te brengen, er rijk van te worden. Eerst de beroemde Rolykit, die handige oprolbare opbergdoos (we hebben er jarenlang een gehad, altijd bleven er spijkers zitten in de kieren, vielen alle schroefjes uit de vakjes, een rotding eigenlijk, bij het grote opruimen afgelopen herfst hebben we hem eindelijk weggedaan), daarna van een veelbelovende uitvinding van zijn zakenpartner Samuel Meijering, het zwenkwiel dat alle kanten op kon draaien.

Het is vooral de verteller Gied Jaspars die weet te boeien. Zijn humor zijn herhalingen, de opmerkelijke details trekken je het verhaal in. Hij neemt je mee in dat dwaze avontuur dat beloofde miljoenen op te brengen maar dat natuurlijk met een teleurstelling eindigt.

Neem de tijd en luister als het buiten regent en stormt naar de vrijwel vergeten Gied Jaspars! http://www.woord.nl/luister.POMS_VARA_711393.html?

Zie ook: verdwenen en vergeten de scharensliep http://wp.me/p1MauM-18G, De felicitatiedienst http://wp.me/p1MauM-1Fk , stenograferen http://wp.me/p1MauM-1an

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s