Heksenketel

Unknown-2Is het al twintig jaar geleden? Met mijn schoonmoeder belandde ik geheel onvoorbereid in de heksenketel van de Drie Dwaze Dagen in de Bijenkorf in Amsterdam. We wilden een MagiMix aanschaffen, die dure, maar o zo handige Franse keukenmachine. Het leek wel of heel Amstelveen was uitgelopen. Honderden goed verzorgde vrouwen stortten zich ongegeneerd op de tafels met kleding die voor spotprijsjes werd aangeboden. Hier en daar waren opstoppingen opstootjes. Bij de roltrappen stond een goed gekapte Bekende Nederlander met een microfoon die nog meer prettige aanbiedingen aankondigede in verre uithoeken van het gebouw in een poging de hordes kooplustigen een beetje te verspreiden.

Gezellig samen koffie drinken leek ver weg, overal was het druk. Met veel moeite bereikten we de keukenafdeling. Daar stonden ze, de MagiMixen. Stevig, robuust. En ondanks de DDD-korting toch nog prijzig. Maar ik aarzelde niet en schafte de keukenmachine aan.

Unknown-4Koffie drinken deden we gewoon thuis, en ik pakte de machine uit. De vele hulpstukken verdwenen in een la, de machine stond jarenlang op het keukenblad en inderdaad heb ik er heel wat sauzen en soepen mee gemaakt. Hij kon kneden, hakken, kloppen, malen en nog veel meer. Het receptenboekje stond jarenlang bij de stapel kookboeken op de leesplank in de oude keuken. Ik maakte nog wel eens een appeltaart of een spaghettisaus maar hoefde daarvoor niet in het MagiMix kookboek te kijken.

Toen ook ik in het bezit was gekomen van een echte Bijenkorf Card ontving ik jaarlijks een uitnodiging om te profiteren van alle het moois en voordeligs dat de Drie Dwaze Dagen ieder jaar weer te bieden hadden. Ik bestudeerde de drie boekjes met aanbiedingen van voor tot achteren, maakte lijstjes van wat ik absoluut wilde hebben om daarna bijna elk jaar toch maar thuis te blijven en dat handige steelpannetje toch weer bij de Hema te kopen. Of ik ging uitsluitend naar de CD-afdeling om daar voor 7 gulden klassiek cd’s te kopen, een buitenkans die ook ik niet wilde laten lopen.

imagesEn nu gaat de Bijenkorf stoppen met de Drie Dwaze Dagen. Deze actiedagen voor de kooplustige middenklasse past niet meer bij het imago van het chique warenhuis van de dure parfummerken, de onbetaalbare horloges, de Parijse tassen, de peperdure merken. De Bijenkorf richt zich voortaan in eerste plaats op de vijfsterren toeristen. En die wil de Bijenkorf anno 2015 niet confronteren met hordes aanstormende klanten uit geheel andere ‘coterieën’, zoals Couperus dat noemde. Je moet de klassen goed gescheiden houden.

De MagiMix heeft de verhuizing niet overleefd, hij is beland in de kringloopwinkel, zonder het bijbehorende kookboekje.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Heksenketel

  1. Wieneke zegt:

    Ach gossie, dat arme hondje wordt vast geplet tussen al die hebberigen. Ik krijg al sinds mijn vierde rode vlekken van menigten, dus ik heb er nooit aan meegedaan, maar ik weet dat vriendinnen en collega’s er heel erg van genoten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s