Tweede huis

huisje PttnOm ons heen zijn veel mensen met een tweede huis. Babybomers die goed hebben geboerd hebben een huisje ergens in Noord-Frankrijk, de Ardennen of de Eifel waar ze af en toe een weekend naar toe gaan en ’s zomers langere tijd verblijven. Onze bovenbuurvrouw zoekt het verder weg, haar tweede huis staat in Italië, vriendin T. zit dichterbij, in Friesland.
Wat ze gemeen hebben zijn de zorgen: gaat het daar wel allemaal goed? Loopt de goot niet over, bevriezen de leidingen niet, lekt het dak niet opnieuw, is de schuur wel goed afgesloten? Wat ze ook allemaal kennen is het schuldgevoel als ze er lang niet zijn geweest. Eindelijk hebben ze een leuk, mooi opgeknapt zomerhuis maar staat het maanden leeg. Gelukkig zijn er altijd kinderen, vrienden collega’s die er korter of langer willen verblijven. Maar dan moet je wel ervoor zorgen dat alles is opgeruimd, dat er schoon beddengoed is, dat de sokken onder het bed zijn weggehaald. En na afloop van de logeerpartij controleren of alles wel in orde is, het beddengoed verschonen, de handdoeken wassen, de stoelen weer zetten zoals jij ze wilt hebben en merken dat ze gretig gebruik hebben gemaakt van de fietsen uit de schuur, er ontbreekt er zelfs een. Kortom een tweede huis levert veel op, maar is ook een bron van zorg en ellende.

Wij hadden gedurende tien jaar een huisje, eigenlijk een verbouwde stacaravan, ergens tussen Nijkerk en Putten. Ik was er graag, mijn vriend niet. Ik hield van de ruimte, de rust, het buiten zijn, het geknoei in de grond met planten en struiken. De poezen genoten van het buiten zijn. Maar Peter vond het allemaal te klein en te saai. De fietstochtjes hadden we al snel allemaal gemaakt, de interessante dingen uit de buurt al gezien. Dus bleef hij liever in Amsterdam, terwijl ik bezig was bramenjam te maken.

d

de weg er naar toe

Eindeloos ben ik heen en weer gereden want er was altijd wel wat. Er was ingebroken, er was een probleem met de elektriciteit, de heg moest worden gesnoeid want de ambulance kon niet meer langs mijn huisje, de perenboom moest worden gekapt want dreigde op het huisje van de buren te vallen.

Ik moest er ook naar toe als ik een bepaald boek nodig had want een deel van de boeken stond daar, een deel in Amsterdam. Ik dacht altijd dat ik alles goed had gepland, maar dan bleek toch die map met tentamens nog in het huisje te liggen en moest ik er weer naar toe. Die tocht kon ik met m’n ogen dicht rijden.

Het park waar mijn huisje op stond veranderde ook van karakter. Aanvankelijk was het echt een recreatiepark met veel oudere mensen die graag buiten wilde zijn. Maar steeds meer werden de huisjes permanent bewoond door jonge mensen die om de een of andere reden niet in het dorp pasten, dat leidde regelmatig tot conflicten die onplezierig waren.

Toen ik van het huis je af wilde, was het enorm in waarde gedaald. De regels over permanent verblijf waren in tien jaar veel strenger geworden, potentiële kopers haakten ook af omdat ze alleen het huisje konden kopen, niet de grond. Uiteindelijk is het gelukt om het toch te verkopen voor een redelijke prijs.

We doen het nu zonder tweede huis, maar logeren erg graag in de tweede huizen van vrienden.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in lief en leed en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Tweede huis

  1. Als het blad van de bomen is, en je vliegt (laag) over de NW Veluwe, zie je dat wat bos lijkt, in werkelijkheid campings met chalets zijn. (Maar nog bomen genoeg hoor.)

    Like

  2. Wieneke zegt:

    Maar het was wel een leuk huisje als het tenminste dat van de foto is. Jammer, dat het zoveel gedoe gaf.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s