Chevsoeren

KhevsursOp zoek naar iets heel anders kwam ik een foto tegen van drie stoere mannen in malienkolders met het onderschrift: ‘Georgian Khevsurs, 19 Century. Claim to descend from crusaders’. Nu weet ik dat er veel volken wonen in de Kaukasus, maar van de Khevsurs had ik nog nooit gehoord. En zouden ze echt van de kruisvaarders afstammen?

Inderdaad, in de regio Pchovi, in het noordoosten van Georgië tegen de grens van Tsjetsjenië aan, wonen de Chevsoeren. Verderop in andere dalen wonen weer andere mensen met een ander dialect en andere gebruiken. Het is een prachtig ruig berglandschap, vol oude tradities. Jelle Brand Corstius reed er rond in zijn busje voor de serie ‘De bergen achter Sotsji’, toen al viel me op hoe leeg het daar was, hoe mooi ook. Hele dorpen zijn verlaten.
shatiliEr staan vreemde torens eenzaam in het landschap. Ik kan me voorstellen dat vroegere reizigers deze torens, vaak gebruikt als voorraadschuren, hielden voor verdedigingswerken van de kruisvaarders.

Op de oude foto’s die je mannen in maliënkolders met kleine ronde schilden en kleding met kruisen er op. De link met de kruisvaarders is dan gauw gelegd. Het is niet ondenkbaar dat er in Georgië kruivaarders zijn achtergebleven maar of die dan in zulke afgelegen dalen zijn blijven wonen? Niet erg waarschijnlijk. De Chevsoeren worden bovendien al in Griekse bronnen genoemd van ver voor de kruistochten. Er heersen nog voor-christelijke tradities, er is veel geheimzinnigheid.

De Chevsoeren en andere volken uit de bergen waren beroemde krijgers, verdedigden keer German_Caucasus_Expedition_8op keer het christelijke Georgische koninkrijk tegen invallen van buiten. Die mannen en hun middeleeuwse uitrustingen zijn inmiddels niet meer te vinden. Veel mensen trekken weg uit de afgelegen dalen, er is te weinig werk, de winters zijn er zwaar, vaak zijn de wegen zeven maanden per jaar onbegaanbaar. De eigen cultuur van de Chevsoeren gaat langzaam op in die van Georgië.
In de zomermaanden is het mogelijk trektochten te maken door dit prachtige landschap.

Vpro, De bergen achter Sotsji over Georgië:  http://www.npo.nl/de-bergen-achter-sotsji/28-07-2015/VPWON_1243270 

Trektochten door de bergen van Georgie: https://www.keadventure.com/holidays/georgia-trekking-caucasus-mountains

http://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g2280670-r208638574-Shatili_Mtskheta_Mtianeti_Region.html

Zie ook: Abazijns, de mooiste taal ter wereld http://wp.me/p1MauM-1s9 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s