Wonen aan de gracht

d5162b5d6aBij ons aan de overkant wordt een pand verbouwd. Stijl: eclectisch met een snufje Hollandse renaissance uit 1886 van architect W. Langhout. Een prachtig zeventiende-eeuws pakhuis werd er voor gesloopt.
Toen wij hier kwamen wonen was er beneden nog een bedrijf gevestigd, import van wijnen. Het huis heet dan ook ‘Bordeaux’. De overige etages waren verhuurd en werden slordig onderhouden. We kwamen wel eens bij een Spaanse danser die op de tweede etage aan de voorkant woonde. Hij deelde de keuken en een geïmproviseerde douche met een merkwaardige mevrouw van onbestemde leeftijd die in het achterhuis woonde aan de binnenplaats. Ze rookte altijd en eeuwig en gaf ’s nachts huiskamerconcerten met jazzmusici die na hun optreden elders in de stad en enig cafébezoek allemaal langs kwamen. Goede oude tijd.

Daarna stond het pand enige jaren leeg, iedereen was nieuwsgierig wat er mee zou gebeuren. Er was een aanvraag voor het maken van een dakterras, het vergroten van de koekoek en een verdeling in negen appartementen. Tijdelijk woonden er af en toe studenten, veel bleef onduidelijk.

Schermafbeelding 2015-11-16 om 09.39.01De vergroting van de koekoek ging niet door, het dakterras werd geschrapt en er komen nu acht appartementen. De laatste tijd wordt er verbouwd. Veel verschillende busjes staan er vanaf zeven uur ’s ochtends geparkeerd, de ene keer is er veel gedoe, werken ze zelfs op zaterdag, en dan weer gebeurt er wekenlang niets en blijft een overvolle afvalcontainer veel te lang staan.  Het houtwerk van de erkers kreeg een lelijke kleur, die niet past bij de stijl van het pand.

Vandaag zag ik de website van het pand: er worden nu zes luxe appartementen aangeboden voor miljoenenbedragen, als alles wordt verkocht vangt de eigenaar elf miljoen. De appartementen op de eerste etage zijn waarschijnlijk al verkocht of de eigenaar gaat daar zelf wonen. Volgend jaar zomer moet alles klaar zijn, maar als ze doorgaan in het huidige tempo zal het wel veel maanden later worden. http://keizersgracht18.nl 

Schermafbeelding 2015-11-16 om 10.30.00Vreemd is dat toch altijd met aannemers, het lijkt wel alsof ze buiten alle normale werkafspraken vallen. Over onze aannemer niets dan goeds. Hij heeft de verbouwing goed en op tijd en voor een redelijke prijs afgeleverd en kwam vaak met handige oplossingen voor grote en kleine problemen. Maar ook van hem wist je nooit wanneer hij er zelf zou zijn, hij kwam vaak pas in de middag langs en liet veel werk over aan zijn hulptroepen.

Hoe dat aan de overkant allemaal is geregeld weet ik natuurlijk niet. Als alles gaat zoals op de website staat, krijgen potentiële kopers een prachtig appartement, met een lift en hoge, authentieke plafonds en marmeren schoorstenen. Daar moet je wel flink voor in de buidel tasten, maar dat blijkt voor veel mensen geen probleem.  Gelukkig kochten wij ons huis al vijfenveertig jaar geleden, toen konden wij dat nog betalen, nu zou dat niet meer kunnen.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in aannemers, Amsterdam, appsrtementen, Keizersgracht 18, lift, miljoenen, monumenten, verbouwing. Bookmark de permalink .

3 reacties op Wonen aan de gracht

 1. Wieneke zegt:

  Op Funda kijk ik wel eens naar appartementen in Amsterdam en val dan flauw van de prijzen. Voor een rottig driekamerhok betaal je tonnen. Voor dat geld heb je hier een rietgedekte villa met stallen en garages en een forse lap grond. 🙂

  Like

 2. Funda zegt:

  De prijzen schieten inderdaad de pan uit…

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Ja, dit is er een mooi voorbeeld van. Op zich helemaal niet zulke mooie etages worden verkocht voor miljoenen. Maar ja, het is wel een heel leuk stukje van de stad waar wij wonen. En ons pand wordt ook alsmaar meer waard.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s