Breiende mannen

Schermafbeelding 2015-11-25 om 14.49.16

Knus: Arne en Carlos

Op de Vrije School moesten de jongens ook handwerken en de meisjes deden aan houtbewerking; een van de pedagogische principes van Dr. Rudolf Steiner. Vandaar dat ik heb leren breien en haken – ik was er best goed in. Veel later heb ik dat breien weer opgepakt en er waren jaren dat ik elke winter wel een trui of een vest breide. De Hema had toen nog een handwerkafdeling waar je goede en goedkope wol kon krijgen, ik was er vaste klant.

Eén basispatroon had ik en daar kon ik goed mee uit de voeten. Eindeloos varieerde ik en ook probeerde ik nieuwe technieken uit zoals gerstekorrels, kleurpatronen en kabels. Ik kon er televisie bij kijken, wel gebeurde het regelmatig dat ik hele stukken moest uithalen omdat ik niet geconcentreerd genoeg had gewerkt  en er ergens een storende fout in het patroon geslopen was. Een ontspanningsoefening die ook nog wat opleverde.

Schermafbeelding 2015-11-25 om 14.12.36

Kristian Elster uit Noorwegen breit met de Fair Isle-techniek

Ik nam mijn breiwerk niet mee naar bijeenkomsten. Ik schaamde me er niet voor dat ik breide, maar ik liep er ook niet mee te koop. Als er bezoek kwam legde ik het gauw weg. Breiende mannen dat vond men over het algemeen toch wel erg nichterig of op z’n minst heel ‘speciaal’.

Nu in de tijd van de metromannen mag het weer. Sterker nog, de breiende man wordt op een voetstuk verheven. Het toppunt van emancipatie, stoer en zo fijntjes en behendig. Toch zie ik bij De Wereld Draait Door nooit een breiende man aan tafel, ook Martin Hartman zie ik nog niet zo snel de pennen ter hand nemen …
Bij de laatste verhuizing heb ik mijn breipennen toch maar weer ingepakt. Ik weet niet of ik het geduld nog kan opbrengen om weer aan een hele trui te beginnen. Ook weet ik niet of ik me de steken nog kan herinneren, de basispatronen en de variaties daarop. Ze zeggen dat je het nooit verleerd.

efb4a

Ook in Peru

Mijn juf van destijds, de lieve mevrouw Visser, zou me eens moeten zien, die grijze man die toch nog maar even 122 steken opzet om te beginnen aan het voorpand van de spencer die ik van plan ben om te gaan maken.

Zie ook: Breien! Fries Museum Leeuwarden http://www.friesmuseum.nl/breien

Steekverhouding:
19 st x 24 nld  op breinld 4,5 mm in tricotsteek = 10 x 10 cm. Gebruik indien nodig dikkere of dunnere naalden. Brei altijd een proeflapje!
Ribbelst (heen en weer breien):
Alle naalden recht breien.
Boordsteek:
* 2 r, 2 av *, herhaal steeds *-*.
Voorpand:
Zet 106-114-122-130 st (inclusief 1 kantst aan weerszijden) op met breinld 3 mm en Ull-Tweed. Brei 2 nld ribbelst. Brei daarna verder in Boordsteek, met 1 kantst aan weerszijden in ribbelst. Brei bij een hoogte van 5,5 cm 2 nld ribbelst over alle st. Wissel naar breinld 4,5 mm. Brei verder in tricotsteek

zie verder: http://www.garnstudio.com/lang/nl/visoppskrift.php?d_nr=70&d_id=7

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, lief en leed en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Breiende mannen

  1. Wieneke zegt:

    Heel erg leuk vind ik dit, want ik haat die vaste man/vrouw rolpatronen. Als iemand breien of sleutelen aan een auto of weet ik wat leuk vindt om te doen, dan gaat die iemand fijn zijn vrolijke gang. Trek je nooit iets aan van anderen, want die hebben altijd wel wat te meuten vanuit hun eigen bekrompen patronen. Ik word er niet eens boos meer om, want het is een beetje sneu als je zo in het leven staat. Je mist een hoop pret. Ik wil wel een foto van je nieuwe spencer, hoor 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s