vakwerk

DSCN0139
Hoelang zou de huisschilder er over gedaan hebben? Duwde hij het puntje van zijn tong heel hard tegen zijn tanden aan? Hoe dan ook, het staat er fraai op, op het simpele bordje bestemd voor passanten van de voormalige wijnhandel B.A. Ripping & Co op Keizersgracht 18. Het kwam weer tevoorschijn nu de panden grondig worden gerenoveerd en  omgetoverd in luxe appartementen.

DSCN0137

De zolder van het pand

De schilder koos een variant van de Amsterdamse krullette16394701777_6c63e3d99c_o.pngr, die vooral bekend is van de opschriften op cafés en koffiehuizen, maar hij deed dat wel op bescheiden wijze, hoewel hij erg scheutig is met hoofdletters. Sommige lettertekenaars voorzien hun boodschap van zoveel krullen dat je door de krullen de tekst niet meer kunt zien. Over deze Amsterdamse krulletter verscheen onlangs een aardig boekje van de hand van kenners Ramiro Espinoza en Rob Becker.

DSCN0132

Het tuinhuis

Gebruikte de ‘penseelschrijver’ zoals de letterschilder ook wel wordt genoemd een ‘kattentongpenseel’ van varkenshaar, dat door sommige vakbroeders wordt aanbevolen? ‘Nee’, zegt graficus Henry Greeve uit Deventer, ‘ik gebruik liever een zwaaardpenseel van eekhoornhaar. Dat wordt met een scherp pennetje schuin afgesneden zodat de kwast in een ragfijne punt uitloopt, je kan daar prachtig dunne lijnen mee schilderen.’

verftechnieken.nl%2520-%2520rare%2520kwasten%252010%255B10%255DOf het nu met een zwaard of een kattentong is geschreven, met marterhaar of varkenshaar, de letters van het kantoor van Ripping hebben decennia overleefd. Het bordje was bijna in de vuilcontainer beland en wie weet gooien de kopers van de dure appartementen van het fraaie pand het aandenken ook wel weer in de vuilnisbak. De schilder heeft zich zo ingespannen om de krulletters op het plankje te krijgen dat hij de punt in ‘17.00 uur’ vergeten is. Ach het is vakwerk maar blijft ook mensenwerk.

zie ook: Verbouwen Keizersgracht 18  http://wp.me/p1MauM-1Xz

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s