Leesgelegenheden

DSC03571‘Gebouw Leesmuseum’ staat duidelijk leesbaar op het pand aan aan het Rokin in Amsterdam. Hier was een herensociëteit gevestigd die tot 1930 heeft bestaan en waar naast het roken van sigaren ook tijd wed besteed aan lezen.
In de tweede helft van de 18e eeuw werden de eerste leenbibliotheken en leesgezelschappen opgericht. Rond 1800 waren er al rond honderd, verspreid over het land. vooral in de protestantse regio’s.
De doelstelling van het Amsterdamse Leesmuseum was: “de lezing van buitenlandsche zowel als van Nederduitsche journalen voor een groot getal van menschen gemakkelijk te maken”.
Het Gebouw Leesmuseum kwam in 1903 op het nog ongedempte Rokin tot stand naar een ontwerp van architect C.B. Posthumus Meyjes. In 1930 werd het leesmuseum gesloten. S.J. Mak van Waay nam het gebouw op het Rokin over, er kwam een bekend veilinghuis.
Coöperatiehof - leeszaal (1)

Het Coöperatiehof in Amsterdam-Zuid is een mooi voorbeeld van de Amsterdamse School. Arbeiderswoningen en een gemeenschapshuis met vergaderzaal en leeszaal ter emancipatie en verlichting van de arbeidersbevolking. Opvallend is de hoge klokkentoren. Voor arbeiders bleken de huren te hoog en er kwamen in de wijk vooral trambestuurders, postbodes en ambtenaren wonen. De eerste plattegronden werden ontworpen door M. de Klerk. Na zijn dood nam P.L. Kramer de opdracht over. Zij gelden als de voornaamste architecten van de Amsterdamse School.
Een gevelsteen boven de ingang herinnert nog aan de oorspronkelijke functie van het centrale gebouw als openbare leeszaal. Dit gebouw is stilistisch het meest interessant. De hoge klokkentoren symboliseert de intellectuele verheffing van de arbeider.
Op de gevelsteen, gemaakt door beeldhouwer Jan Trapman, is te zien welk hoger doel deze voormalige leeszaal diende. Een rij boeken met daaronder de sleutel tot de kennis. Ook zien we een slang die knaagt aan de boom der kennis.
DSC03537

Op de Noordkop aan de Tolhuisweg, schuin tegenover de ingang van het park in de Tolhuistuin, kan iedereen zich in rust terugtrekken met een goed boek. Het Leeshuis is niet alleen een ode aan het boek het wordt ook ingezet om de leesvaardigheid te bevorderen.
Initiatiefnemer Jos van der Lans, publicist, bestuurslid van Stichting Tolhuistuin en voormalig Eerste Kamerlid. Hij heeft een grote liefde voor boeken maar ook een uitpuilende boekenkast. En hij niet alleen. Zo kwam hij op het idee om zijn familie en vrienden te vragen hun overtollige boeken een tweede leven te gunnen in dit unieke Leeshuis in de Tolhuistuin.
De boeken staan gratis ter beschikking. Je kunt boeken lezen, maar je mag er ook een meenemen. Van der Lans: ‘Mensen reageerden meteen enorm enthousiast. Het leek of er een zucht van verlichting door de stad trok. Eindelijk een verantwoorde manier om van die mooie boeken af te komen.’
Niemand minder dan de minister Jet Bussemaker heeft het Leeshuis in september 2014 feestelijk geopend. En elke week is er een Meeleesclub voor mensen met een taal- of leesachterstand. In een klein groepje lezen zij mee met de tekst die wordt voorgelezen door een van de vrijwilligers. https://www.facebook.com/Leeshuis/

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Leesgelegenheden

  1. Wieneke zegt:

    Inspirerend! Ik peins erover om me aan te melden als Taalmaatje. Wat vind jij daarvan?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s