Weissensee – interessante Duitse tv-serie

weissensee-fallback100~_v-facebook1200_093c5fHet was aan mijn aandacht ontsnapt, er is ook zo veel op de tv en steeds vaker sla ik het televisiekijken gewoon over. Maar toevallig zag ik een aflevering van de serie Weissensee en ik wist meteen: daar wil ik meer van zien.

De serie is al in 2010 begonnen en speelt zich af in de oude DDR, het eerste seizoen in 1980 toen de Stasi er nog oppermachtig was en zijn vuile spelletjes speelde. Het tweede deel speelt zich af in 1987 als overal aan de macht van de partij en de staat wordt geknabbeld en der hoop is op een betere toekomst.
Het derde deel werd deze herfst uitgezonden en speelt zich af als de muur valt en het einde van de DDR en de Stasi niet meer te voorkomen zijn. Een hoogtepunt van de derde serie vormt de bestorming van het Stasi-kantoor, burgers van Oost-Berlijn – Hauptstadt der DDR – willen weten wie hen jarenlang hebben bespioneerd.
Aan een vierde deel wordt nu geschreven, het ziet er naar uit dat ook die er komt. Hoe zal het verder gaan met de hoofdrolspelers in het verenigde Duitsland?
Deze week bekeek ik de eerste twee delen.

images

Katrin Sass en Uwe Kockisch als Dunja en Hans

Alles is in deze serie geconcentreerd rond de familie Kupfer. Vader Hans is een hoge piet binnen het ‘Ministerie für Staatssicherheit’, maar hij wordt steeds menselijker en krijgt in de loop der jaren meer begrip voor de tegenstanders van het regime. Zijn zoon Falk, ook werkzaam bij de Stasi, wordt daarentegen steeds meedogenlozer en treedt zelfs hard op tegen eigen familieleden. De tweede zoon Martin werkt als gewone politieagent en moet helemaal niets hebben van het politieke gekonkel. Hij krijgt een relatie met Julia Hausmann, de dochter van een eens gevierde zangeres van protestsongs, die naar later blijkt vroeger een relatie heeft gehad met vader Hans. Als hij wordt ontslagen gaat hij aan het werk als meubelmaker.

images-1

Jörg Hartmann als Falk Kupfer

De verwikkelingen zijn goed te volgen, je leeft mee met de families Kupfer en Hausmann tegen de achtergrond van het gekonkel van de geheime dienst en de omstandigheden zoals ze waren in de oude DDR.
Romantiek en spanning wisselen elkaar goed af, je wil als kijker echt weten hoe het verder gaat met de personages waar je al snel van gaat houden. Het leven van de hoofdpersonen zit wel erg vol met dramatische gebeurtenissen, maar dat schijn zo te moeten in een dramaserie voor de televisie. Elke aflevering eindigt met een soort cliffhanger.
Er wordt natuurlijk uitstekend gespeeld, vooral de slechte zoon Falk (een rol van Jörg Hartmann) en vader Hans (Uwe Kockisch) zijn heel geloofwaardig. Martin (Florian Lukas) is een schat van een jongen, onzeker en steeds tot over zijn oren verliefd. Dunja Hausmann wordt gespeeld door Katrin Sass, – bekend uit Goodbye Lenin – een in de DDR bekende actrice en zangeres die mooie Duitse chansons zingt waarbij de tekst minstens zo belangrijk is als de melodie.

Unknown

Een Florian Lucas als Martin Kupfer

De eerste twee seizoenen zijn verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels, het derde seizoen is binnenkort via internet verkrijgbaar. Online is de serie te zien op bijvoorbeeld Netflix.

Zie ook: Downton Overspel Abbey http://wp.me/p1MauM-1mG Borgen 3 Dat was het dan http://wp.me/p1MauM-13B Spelen met Overspel http://wp.me/p1MauM-aD Maggie Smith – Ster van Downton Abbey http://wp.me/p1MauM-Vd Dokter Tinus http://wp.me/p1MauM-HC 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s