Hamburg Elbchaussee

DSCN0268Oud en Nieuw hebben we in Hamburg doorgebracht. Het is een grote, moderne havenstad waar heel veel gebeurt. Vooral de ontwikkelingen rond Hafencity zijn indrukwekkend. Ik ken weinig steden waar de havenactiviteiten zo dicht bij het stadcentrum plaatsvinden, op heel veel plekken in de stad zijn de hijskranen en grote schepen op de rivier goed te zien.
Het was vooral koud, heel wat kouder dan in Amsterdam. Bijna te koud om te fietsen. Toch gingen we zaterdag op stap op een Stadtrad, vergelijkbaar met de Parijse vélib. Eerst vanuit ons logeeradres in Hamburg-Altona via de Elbchaussee langs de rivier naar het westen.
DSCN0271Denk aan Wassenaar aan een rivier. Overal prachtige parken en villa’s. Al vanaf de 17e eeuw bouwden rijke kooplieden hier hun buitenhuizen en ze zijn er nooit mee opgehouden. Vooral rond 1900 werd er wild gebouwd, villa’s met serres en erkers, pilaren en balkons. Nog steeds is het een voorrecht om de Elbchaussee als adres te hebben. Veel van de grote buitenplaatsen zijn in de afgelopen jaren omgebouwd tot bejaardentehuis of kantoor. Enkelen zijn helemaal afgesloten, de bewoners verblijven waarschijnlijk in Spanje of op de Bahama’s en komen in de zomermaanden eens kijken of al hun rijkdom nog aanwezig is. Vanaf hun terras zien ze de activiteiten op de rivier en in de verte de Kohlbrandbrücke, een van de hoogste bruggen in Europa waar ook grote cruiseschepen onderdoor kunnen varen.
Schermafbeelding 2016-01-05 om 12.49.19Deze mooie laan was vroeger een echte wandelweg die vanuit Hamburg-Altona via verschillende voorsteden zoals Ottensen helemaal doorloopt tot aan Blankenese. De weg is nu een verbindingsweg met aardig wat verkeer wat een deel van de rust verstoort. De oever van de Elbe loopt hier vrij stijl omhoog. De villa’s hebben dus allemaal een mooi uitzicht. Tussendoor zijn er trappen naar beneden, waar je de pont kunt nemen naar de stad of vis kunt eten in een van de vele restaurantjes.
DSCN0267Tussen al deze deftige, goed onderhouden villa’s staat ook een gloednieuw experiment, de projectontwikkelaars van de firma Stoeter & Stoeter hebben hier hun ‘Villa E96’ gebouwd, architect Heinrich Stöter, een kantoor in combinatie met een woonhuis. Over de stijl zegt een criticus: “aus der Nonsenskategorie des poetischen High-Tech-Barock, eine schräge und spitze Formenvielfalt aus Glas und Beton”. Dit huis steekt dus nogal schril af tegen de brave Biedermeier villa’s’ verderop in deze deftige straat.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s