Hamburg – kantoor met een scherpe hoek

IMG_0450Er staan veel interessante gebouwen in Hamburg, zeker ook uit de laatste tien jaar, zoals in de HafenCity, mooie nieuwbouw vlakbij het centrum in het oude havengebied. Maar een van de mooiste gebouwen vind ik wel het Chile Haus in het Kontorhausviertel tussen de Altstadt en het Centraal Station.
Dit strakke, speelse kantoorgebouw doet erg modern aan, maar is al gebouwd in de jaren 1922-24, in opdracht van Henry B. Sloman, handelaar in Chileense salpeter, vandaar de naam.

images-2De architect was Fritz Höger (1877-1949). In Hamburg zijn meer voorbeelden te vinden van de stijl waarin Höger bouwde, het ‘baksteenexpressionisme’. Deze stijl is nauw verwant aan de Amsterdamse School. Ook daar werd heftig geëxperimenteerd met gebogen lijnen, met ornamenten uit baksteen en het benadrukken van horizontale lijnen.
In de opbouwjaren na WOI heerste er in Duitsland optimisme, alles zou anders worden. De totstandkoming van dit in alles moderne kantoorgebouw getuigt daarvan. Internationaal was er veel aandacht en veel lof voor dit gebouw, mede door de ‘dramatische’ foto’s die Carl en Adolf Dransfeld maakten en publiceerden in archtectuurtijdschriften over de hele wereld. Inmiddels is dit gebouw op de UNESCO erfgoed-lijst geplaatst. images
Beroemde foto van Carl Dransfeld 1924

 

Het Chile Haus is een groot gebouw met twee binnenplaatsen, maar door de vorm en het materiaalgebruik doet het allemaal licht en luchtig aan. Vooral de spitse hoek aan de oostkant is imposant, deze wordt vaak vergeleken met de boeg van een oceaanreus.

Neem de ook tijd om het gebouw ook eens van binnen te bekijken. Mooie trappenhuizen, opvallende details, veel marmer, tropische himages-1outsoorten, kleuren. In het gebouw zijn nog steeds verschillende kantoren gevestigd, er is een loungebar en een broodjeszaak, vaak vinden er evenementen plaats op de binnenplaats.

 

Adres: Pumpen 8, 20095 Hamburg website: https://www.chilehaus.de

Zie ook: Brussel, wonen in een scherpe hoek http://wp.me/p1MauM-1cF 
Oude havengebieden http://wp.me/p1MauM-1cF We bouwen weer in Amsterdam http://wp.me/p1MauM-1M9 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hamburg – kantoor met een scherpe hoek

  1. Wieneke zegt:

    Ja, is schitterend! Ik heb het een jaar of vijf geleden tijdens een reis in Noord-Duitsland gezien. Hamburg is een geweldig leuke stad trouwens. Het is vanaf hier nog niet eens ver om te rijden. Toch eens een paar dagen plannen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s