Zwolle in de zon

Het leek gisterochtend even op een partijdag van Vijftig Plus: vanuit het station liep een lange rij grijze senioren richting binnenstad, allemaal richting de Ans Markustentoonstelling in de Fundatie, op weg naar koffie met gebak. De zon scheen. En als het mooi weer is, is Zwolle ook mooi.IMG_0468

De tentoonstelling ‘Rood’ over propaganda in de communistische heilstaat uit de jaren twintig en dertig was boeiend. Veel en mooi onbekend materiaal, uitvoerig toegelicht. Ook zonder internet en sociale media was men in de Sovjet-Unie al in staat om grote groepen te bereiken, ook in het buitenland. Propagandamateriaal dat ons ervan probeerde te overtuigen dat de ideale samenleving binnen handbereik lag.

Ans Marcus sloegen we over, veel te druk met vriendinnengroepen, we namen de trap naar beneden naar ‘Dutch Identity’ een tentoonstelling van Nederlandse portretfotografen. Een grote verzameling bekende namen, maar we konden de rode draad niet vinden. Een allegaartje, want ja wat is eigenlijk een portret? Straatfoto’s van willekeurige voorbijgangers? Foto’s van politiehonden die tijdens de aanval op de IMG_0475twintowers reddingswerk hebben verricht, een regenwoud in Oeganda, koningin Maxima die over haar schouder kijkt? Allemaal te zien, allemaal portretten? We concludeerden dat Rieneke Dijkstra de mooiste foto’s had gemaakt.
Er kwam een groep ernstige studenten binnen die leerden kijken van twee olijke tweelingbroers. Ik maakte er een foto van. Niet om op te hangen maar een aardige herinneringen aan een dagje Zwolle.

Op de terugweg nog even rondgeneusd bij Boekhandel Waanders in de Broertjeskerk. Heerlijk zo’n boekenkerk. Zou elke stad moeten hebben.

Zie ook: Het ei van Zwolle https://wllmkalb.wordpress.com/2013/08/04/het-ei-van-zwolle/

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, leuke dingen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zwolle in de zon

  1. Zelfs de tentoonstelling over David Bowie leek wel een partijdag van 50 +.

    Like

  2. Blewbird zegt:

    Moderne kunst is ouderwets en wordt alleen nog gewaardeerd door avro-dames. Vinger op de zere plek en mooie foto’s!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s