Publieke Werken op de Matterhorn

Schermafbeelding 2016-01-31 om 10.39.02Vanochtend vroeg genoten van de film Matterhorn die gisteravond laat werd uitgezonden en die ik had bewaard voor de zondagochtend. Wat een mooie simpele film. Het thema is vaker gebruikt: een vreemdeling verstoort de schijnbare rust in een gemeenschap (Theorema, Poolse bruid) In deze telefilm van regisseur Diederik Ebbinge gaan vorm en inhoud moeiteloos in elkaar over. De kaarsrechte wegen, het doodsaaie interieur, de eenvoudige avondmaaltijd: slavink, aardappelen, boontjes, alles klopt in dit absurdistische verhaal. Uitstekend gespeeld door Ton Kars als wereldvreemde weduwnaar in een stijf gereformeerd dorp en René van ’t Hof als de getroebleerde vreemdeling. Alles in de film is klein gehouden, maar elke blik, elk gebaar draagt bij aan het geheel. Als een strijkkwartet.j
767975cWat een verschil met Publieke Werken, de film van Joram Lürsen die we gistermiddag zagen. Gebaseerd op de complexe roman van Thomas Roosenboom is de film groots opgezet als een symfonie in vele delen, met schelle contrasten en veel dissonanten. Aan het spel van hoofdrolsspelers Gijs Scholten van Asschat en Jacob Derwig ligt het niet, maar de ambitie van regisseur en vooral scenarioschrijver Frank Ketelaar (van Overspel) reikte net iets te ver. De verhaallijnen zijn te talrijk, het toeval speelt een te grote rol. Voor de toeschouwer is het lastig de verbinding te maken tussen het armzalige Drentse platteland en het dynamische Amsterdam waar groots en meeslepend wordt gebouwd en geleefd. Te vaak regent en dondert het tijdens dramatische scenes, de violen zwellen net iets te veel aan, het happy end past niet goed bij de donkerbruine kleuren.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, film en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Publieke Werken op de Matterhorn

  1. louis zegt:

    Tom Kars=Ton Kas

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s