Casares

imageCasares (klemtoon op de laatste lettergreep) is zo’n dorp dat tegen de bergen aangeplakt ligt. Een van de beroemde witte dorpen van Andalusië met een eeuwenoude geschiedenis die terug gaat tot de tijd van de Romeinen. Een geschiedenis die vertelt over strijd tussen Moren en Christenen, die sporen heeft achtergelaten van branden en plunderingen, de strijd van de Carlisten in de 18e en 19e eeuw en korter geleden de burgeroorlog toen hier Blas Infante woonde, de grondlegger van het Andalusische nationalisme, een van de helden van het verzet tegen Franco die uiteindelijk ook werd dood geschoten. Zijn buste staat op het kleine dorpsplein waar de dag wordt doorgenomen, waar de ochtendzon langzaam doordringt en de stramme knieën warmt.

imageDe straten zijn smal en steil in Casares. Een elektrisch autootje brengt ouderen en gehandicapten naar de uithoeken van het dorp. Tegen lunchtijd brengen vrijwilligers er maaltijden in rond naar de mensen die niet zelf meer kunnen koken. Alles is goed onderhouden. Een paar traptreden van het dorpsplein af is het stil. Een hond blaft, een haan kraait, ergens klinkt gitaarmuziek uit een open venster. De lucht is fris en zuiver. Helemaal boven op het hoogste punt bevindt zich een kerkje en de ruïne van een burcht.image

imageCasares, een dorp om van te houden, een dorp om terug te komen.

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Casares

 1. Corja zegt:

  Leuke stukjes! Ben benieuwd of je nog in Spanje bent en of jullie met de auto zijn. Dan zou nl. een bezoekje aan de zelfgebouwde kathedraal van Don Justo Martínez eventueel de moeite waard zijn. Hij komt o.a. voor in ‘Een Spaans Hondje’, van Rascha Peper.

  Like

 2. Corja zegt:

  Goede reis!
  Ik vergat de link erbij te vermelden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Justo_Gallego_Mart%C3%ADnez
  Volgens mij ligt dit in het noorden van Spanje…..

  Like

 3. Pingback: Verplaatsing | Kalfjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s