Henk-Jan

images

Henk-Jan Vester was een van die mensen die sinds mensenheugenis op de afdeling rondliepen en waarvan niemand precies wist wat hij deed. Onderzoek op Spitsbergen werd gezegd. Hij publiceerde artikelen in tijdschriften die niemand ooit inkeek.
Elke zomer vertrok hij drie maanden naar het hoge noorden en keerde dan bruin verbrand weer terug. Daarna droeg hij een jaar lang dezelfde kleren: een oude broek met vlekken op verdachte plekken, ongestreken overhemden en oude jasjes met slijtplekken op de ellebogen.
Zijn vrouwelijke collega’s gaven hem tips: zou je niet eens een nieuwe bril gaan kopen, deze van de drogist op de hoek kan echt niet meer. Je moet nu echt eens naar de kapper. En die baard, die moet je echt regelmatig bijknippen hoor. Ze hadden een beetje medelijden met hem, typisch zo’n vrijgezel die nog niet eens weet hoe je water moet koken.

Hij werd geprezen om zijn ijver. Herk-Jan had alles op tijd af. Hij had alle stukken gelezen voor de vergadering en stelde net die ene belangrijke vraag. Hij had op tijd zijn onderzoeksbudget geregeld, op de een of andere manier kreeg hij altijd wel ergen een paar ton subsidie vandaan. Hij gaf de eerstejaars al twintig jaar hetzelfde inleidende college geofysica. Doodsaai, maar heel nuttig, bleek elk jaar weer uit de evaluaties. Verder begeleidde hij enkele studenten bij hun masterprojecten en daar kwamen nooit klachten over, de studenten kregen altijd een 7,5 als eindcijfer.

Dat jaar was er een wat oudere student die wel eens op Spitsbergen wilde kijken naar al die onderzoeksobjecten. Merthe was dat jaar in aanvaring gekomen met Henk-Jan over een tentamenuitslag, niets bijzonders, het was in der minne geschikt door de examencommissie. Maar Merthe had een hekel gekregen aan die pietluttige docent.  Henk-Jan werkte haar plan niet tegen maar steunde haar ook niet toen ze zei dat ze met eigen ogen wel eens wilde kijken naar al de verschuivingen in de aardkorst die zulke grote gevolgen konden hebben voor het klimaat.

Op Spitsbergen merkte ze dat iedereen Henk-Jan kende. Die lange Hollander, die vrolijke man, de vader van Aachie. Vader? Merthe luisterde naar de verhalen, ze leerde en heel andere Henk-Jan kennen dan die vervelede docent uit Nederland. Hij was hier al jaren een geëerde gast, een vriend, een mede-Spitsberger eigenlijk want hij zorgde zo goed voor zijn vrouw en zijn zoon. Een vrouw? Merthe kon haar oren niet geloven.

Ze kreeg te maken met een Noorse onderzoeker die jarenlang had samengewerkt met Doctor Vester. Die was ook al vol lof over hem: zo ijverig, en iemand die zich vanaf het begin had ingezet voor de kleine gemeenschap hier op Spitsbergen. En ja, hij had hier de mooiste vrouw van het eiland veroverd. Er waren niet zoveel vrouwen hier op de basis en Miss Sitsbergen was al wat ouder en zou op het vaste land vast niet een schoonheidswedstrijd hebben gewonnen, maar iedereen was jaloers geweest op Henk-Jan.

Drie maanden per jaar was hij hier op Spitsbergen, de trouwe echtgenoot en liefhebbende vader. In september moesten ze hem weer laten gaan, op weg naar het drukke zuiden, zoals hij het altijd noemde, op weg naar zijn andere leven, zijn gruwelijk bestaan.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, schrijven en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Henk-Jan

  1. Wieneke zegt:

    Je leest wel eens over een overleden meneer, van wie dan plots bekend wordt dat hij er al jarenlang een ander gezin op nahield met zelfs eigen kinderen. Dat moet toch wel een schok zijn voor beide families. Maar ik denk dan meteen: “Zo’n man moet een lintje vanwege zijn buitengewone handigheid”, want doe het maar eens na.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s