Eijland van Enst

Brouwersgracht (1)Op de Brouwersgracht, bij mij om de hoek, staat een huis met de fraaie naam ‘Eijland van Enst’. Ik heb me vaak afgevraagd waar dat eiland dan wel zou liggen maar nooit de moeite genomen om na te gaan of zo’n eiland wel bestaat en hoe dat nu precies zit.
Tot vanochtend.

Het eiland van Ens of Enst (in de 17e eeuw was men niet zo precies) was het zuidelijke deel van het latere eiland Schokland in de Zuiderzee.

‘Tot aan het begin van de 19e eeuw werd gesproken van de eilanden Emmeloord en Ens, waarmee hetzelfde eiland bedoeld werd. Emmeloord omvatte het noordelijke deel en viel onder Holland, Ens omvatte het zuidelijke deel en viel onder Overijssel.

Schokland-natuur-OpenTopoHet noordelijke Emmeloord behoorde in de Middeleeuwen toe aan de heren van Kuinre die het eiland gebruikten als uitvalsbasis voor hun rooftochten. Ze sloegen er zelfs hun eigen munten. Na lange tijd privé-bezit geweest te zijn, werd Emmeloord in 1660 opgekocht door de stad Amsterdam.

Op het zuidelijke deel Ens lagen twee woonterpen: Middelbuurt (of Molenbuurt) en het kleinere De Zuidert’. (bron: Wikipedia)

Er was dus sprake van een directe band met Amsterdam. Misschien hadden de vroegere bewoners van dit pand op de Brouwersgracht handelsbetrekkingen met Ens(t). Er zijn meer panden die de naam hebben van een stad of streek waarmee gehandeld werd, zoals ‘Breslaw’ op de Keizersgracht.

In de 19e eeuw moesten de bewoners het eiland verlaten omdat bij stormen het dreigde te overstromen en er steeds meer land afkalfde.

Na de inpoldering is in de Noordoostpolder op het voormalige eiland Schokland nog steeds de kerk va Ens te zien.

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Eijland van Enst

  1. Blewbird zegt:

    Op de Zuiderzee moet het flink gespookt hebben. Niet voor niets werd de Afsluitdijk gebouwd. Het water opgestuwd tot enorme golven. We (= wij Nederlanders) hebben die narigheid zelf veroorzaakt door eerst alle turf af te bouwen en vervolgens niets te doen met de grote wateroppervlakten die ontstonden. De Afsluitdijk zo breed omdat er spoorrails waren gepland. Jammer dat er nooit een trein is gekomen.

    Like

  2. Wllm Kalb zegt:

    Ja de geschiedenis van de Zuiderzee met z’n eilanden is heel boeiend. Veel is nauwelijks bekend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s