Jhim

India Poori, Mysore_0047

Op de Ganges, foto P.Kersten

De groepsleden klaagden over hem: Jhim hield zich niet aan afspraken, kwam vaak laat of helemaal niet opdagen. Ik kende hem alleen als een mooie jongen waar ik graag naar keek vanuit de verte. Hij had in de onderbouw van de opleiding aan de Hogeschool niet bij mij in de klas gezeten maar dat derde jaar bleek ik mentor van hem te zijn. Bij de eerste bijeenkomst was hij afwezig en op een welkomsmailtje met een aantal vragen had hij niet gereageerd. Ik nodigde hem uit voor een gesprek op mijn kamer. Hij kwam zowaar op tijd.

Zijn lange haar was vies, hij droeg een trui waar je waarschijnlijk soep van kon koken. Zijn huid was vaal, wallen onder zijn ogen. Na mijn inleidend praatje over mijn rol als mentor en de vertrouwelijkheid van deze gesprekken begon hij er meteen zelf over: Het ging niet zo goed met hem, hij wist het. Hij deed veel te weinig voor de opleiding maar hij had het even moeilijk. ‘Waarmee heb je het moeilijk’, vroeg ik. Hij besteedde te veel tijd aan pokeren bekende hij. Hij kende jongens die er geld mee verdienden, maar hij verloor alleen maar geld. Hij had schulden, mensen zaten achter hem aan omdat ze geld van hem kregen. Hij sliep slecht, at slecht, verwaarloosde zijn vrienden, had ruzie met zijn moeder.

Wat moest ik daarop antwoorden? Verwijzen naar verslavingszorg? Dat leek me een beetje te snel en te makkelijk. ‘Wat doe je verder, naast dat pokeren, wat interesseert je?’ Hij las alles over Indiase goeroes en oude rituelen van de Brahmanen, vertelde hij. Eigenlijk wilde  hij geld sparen om een half jaar aan de Ganges door te brengen, maar ja, nu met die schuld van bijna zesduizend euro lukte dat niet.
‘Mediteer je wel eens’, vroeg ik, zonder dat ik veel wist van mediteren. Nee daar had hij wel veel over gelezen maar hij was nog niet zover dat hij daar aan kon beginnen, zei hij.

Ik had een kennis die net een yogacentrum was begonnen in de Jordaan. Ik had haar geholpen bij het maken van een brochure. Een aardige vrouw die dat heel zakelijk aanpakte. Ik zocht haar website op en gaf de link door aan Jhim. ‘Misschien moet je daar eens rondkijken. Ik zal haar bellen en vragen of je wat lessen mag volgen.
Neem voor je studie een time-out. Kijk of je jezelf weer op de rit kunt krijgen. Praat met je ouders over die schulden, vraag hulp. Concentreer je op wezenlijke dingen en neem afscheid van dat pokeren dat heeft je niets goeds gebracht. En kom dan het volgende trimester weer fris en gemotiveerd terug om de verloren tijd in te halen’.

Van de vriendin in de Jordaan hoorde ik na twee maanden dat het goed ging met Jhim. Hij had enthousiast aan de inleidende yogacursus  meegedaan en werkte nu vier avonden in de week in het yogacafé, hij kookte ook voor de cursisten. Hij deed veel aan yoga en had zo vertelde ze me, voor het eerst weer contact met zijn vader. Die was zo goed geweest om zijn schuld af te betalen, zodat hij niet meer bang over straat hoefde te lopen. Na de vakantie kwam hij zeker weer terug op de opleiding. En hij was naar de kapper geweest.  Wel droeg hij nu een baard en een gebreid mutsje.

[In verband met de privacy heb ik natuurlijk de naam Jhim verzonnen en zijn ook enkele feiten net even anders dan het werkelijke verhaal van de student in kwestie.]
Zie ook ‘Waarom Marcia stopte met haar opleiding’ http://wp.me/p1MauM-Tr
Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, onderwijs en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Jhim

  1. Wieneke zegt:

    Jij was dus de juiste man op de juiste plaats en je opperde het juiste. Het moest zo zijn. Deze jongen had geluk. Mooi verhaal.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s