Cijfers

Schermafbeelding 2016-03-06 om 11.45.57Op mijn wandeling langs de gracht bij mooi weer merkte ik nog iets op: de huisnummers zijn in de loop der eeuwen door de bewoners in veel varianten aangebracht.  Letterschilders, typografen of gewoon huisschilders met een vaste hand?
Eindeloos zijn de variaties die in de loop de tijd zijn aangebracht aan bijvoorbeeld alleen al het cijfer 4. Een studie waard.

Schermafbeelding 2016-03-06 om 11.08.45

Schermafbeelding 2016-03-06 om 11.36.17Met en zonder schreef, op en onder de letterlijn, dik en dun, met en zonder krul, licht gebogen of juist kaarsrech, open of gesloten? Elk cijfer vier is weer anders, aangepast aan de smaak van de bewoners, de tijdgeest of de smaak van degene die de cijfers aanbracht. en dat geldt ook voor alle andere cijfers die gedurende de honderden jaren dat er al huisnummers bestaan worden gebruikt.
Niet beeldbepalend, en ook niet wereldschokkend maar als je oog er eenmaal op gevallen is blijf je er op letten. Schermafbeelding 2016-03-06 om 11.09.11
Soms zijn de cijfers bijna onherkenbaar zoals de 9 in 329 van de prachtige Jugendstil-ingang van een oud pand aan de Keizersgracht en de rare manier waarop nummer 22 aan de Leliegracht is aangebracht, Je moet het weten anders denk je dat het hanenpoten zijn die alleen maar ter versiering zijn geschilderd op de natuurstenen ingang.

Schermafbeelding 2016-03-07 om 12.30.28Vooral rond 1900 zocht men naar vreemde, afwijkende vormen, de leesbaarheid stond niet voorop. De onderpui van dit oude pand aan de Keizersgracht met een fraaie trapgevel  is rond  die tijd vernieuwd en ook het huisnummer werd opnieuw aangebracht. Het is  No 17o. Maar dat weet ik alleen omdat op het huis ernaast heel duidelijk 172 staat.

Tip: voor meer blogs over architectuur in Amsterdam:
klik op het woord Amsterdam in de rechterkolom!

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Cijfers

 1. Wllm Kalb zegt:

  “Jeetje wat een grappige, kleine observaties. Leuk gedaan. Wie heeft nou eens daarover geschreven?”
  Peter Kersten

  Like

 2. Apie zegt:

  Grappig, ik dacht dat ik de enige was. Heb een hele collectie nummers gefotografeerd, door de jaren heen en overal. Ga ik dan ook maar eens op een blog zetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s