Berooid – Viktoria van Pruisen (1866-1929)

victoria_moretta_2_INTERNETHet blijft fascinerend te lezen over prinsessen uit de late 19e en begin 20e eeuw, die opgroeiden in een tijd dat alles nog mogelijk leek, vol bals en geüniformeerde verloofdes. Maar die prinsessen kwamen terecht in een totaal andere wereld, waarin adel en titels nauwelijks nog een rol speelden, een wereld waarin ze zich maar met moeite staande konden houden.

Zo’n prinses was ook Viktoria van Pruisen (1866-1929) dochter van de kroonprins van Pruisen die als Friedrich III tot zijn vroege dood in 1888 slechts drie maanden keizer van Duitsland zou zijn. Haar moeder was Victoria, Princes Royal van Engeland, oudste dochter van koningin Victoria.

220px-Princess_Viktoria_of_Prussia_(Frederica_Amalia_Wilhelmine_Viktoria)_(April_12,_1866_–_November_13,_1929)

Victoria als 17-jarige

Haar bedje leek gespreid, ze was niet alleen met een symbolische gouden lepel in haar mond geboren de gouden lepels lagen gewoon in de la. Omdat er heel veel Victoria’s in de familie waren werd deze prinses door iedereen Moretta genoemd.

Zoals altijd begint haar geschiedenis  interessant te worden al

Alexander_Batenberg1

Alexander von Battenberg

s vooral door de moeder gezocht wordt naar een geschikte huwelijkspartner. Eerst werd gedacht aan de zoon van de koning van Portugal, maar als Moretta zeventien jaar is komt Alexander von Battenberg op bezoek, die gevraagd is koning van Bulgarije te worden. Moeder en dochter zien wel iets in een verbinding met deze Hessische prins en in het geheim vindt er een verloving plaats. Nog niet officieel want de Duitse keizer, de Russische tsaar en vooral rijkskanselier Bismarck zijn fel tegen deze verbintenis Ze vinden dat Alexander in Bulgarije zich te veel afzet tegen de Russen die juist invloed proberen te krijgen op de Balkan. Drie jaar duren de ruzies over deze geheime verloving totdat Alexander in 1886 Bulgarije moet verlaten. Als ex-koning is hij geen interessante partij meer. Alexander troost zich met een operazangeres en heeft zijn Moretta nooit meer ontmoet.

Unknown

Alex v Schaumburg-Lippe

Victoria is inmiddels 24 jaar en nog steeds niet gehuwd, wat sterk in haar nadeel werkt. Via een familiebezoek komt ze in aanraking met prins Adolf von Schaumburg-Lippe en haar moeder vindt dat wel een geschikte man voor haar dochter. Hij is wel al wat ouder, 49 jaar en Schaumburg-Lippe is een onbeduidend klein vorstendom in het Duitse middelgebergte. De kans dat hij ooit regerend vorst zal worden is klein. Maar de tijd dringt en het huwelijk wordt geregeld. Victoria is minder enthousiast zo laat ze in haar brieven aan haar zuster Charlotte weten. In 1890 wordt het huwelijk overhaast gesloten en het paar gaat op huwelijksreis naar Egypte en Italië. Ze gaan wonen in Bonn in de buitenplaats Schaumburg die in de tijd van de Bonner-republik de residentie van de bondskanselier zal worden.

Na een miskraam krijgt Victoria geen kinderen meer. Het huwelijk met Adolf is weinig vreugdevol, de twee echtlieden leven langs elkaar heen. Viktoria verdraagt de affaires van haar man en zij trekt zich steeds meer terug. In 1916 overlijdt Adolf en de weduwe wordt daarna steeds excentrieker. De toelages uit Berlijn en Bückeburg komen niet meer naar Bonn en ze is in een langdurige erfrechtruzie terechtgekomen met de familie Schaumburg-Lippe.

220px-Bundesarchiv_Bild_102-08649,_Ehepaar_Zoubkoff

 

Met echtgenoot Alexander Zoubkoff

 

Als eenzame verbitterde vrouw leert ze dan in1927 een 34 41P+3fiaVyL._SX238_BO1,204,203,200_jaar jongere emigrant kennen de Rus Alexander Zoubkoff. Hij zegt van verarmde adel te zijn en moet voor de kost werken als kelner. Ze gelooft zijn mooie praatjes en ze trouwt met hem, zeer tegen de zin van haar familie. Al gauw komt ze er achter dat Zoubkoff haar niets te bieden heeft, maar het huwelijk houdt toch nog twee jaar stand. Na een snelle scheiding blijft ze berooid achter, zover dat mogelijk was heeft Alexander haar hele vermogen ingepikt. Hij verdwijnt dan over de grens naar Luxemburg.

Om aan geld te komen schrijft ze haar memoires, maar het kost haar grote moeite om een uitgever te vinden. Een aantal afleveringen van Was mir das Leben gab – und nahm verschijnt als feuileton in de Bonner Generalanzeiger.
In 1929 sterft ze, haar zuster Helene regelt haar begrafenis in Burg Kronberg i/d Taunus.

Meer Kalfjes over ongelukkige prinsen en prinsessen: : Louise van België – drama aan het hof http://wp.me/p1MauM-zd, Kroonprinses van Saksen gaat er van door http://wp.me/p1MauM-R5, de geheime dochter van prinses Thyra http://wp.me/p1MauM-Hf, Koningsdrama in Servië http://wp.me/p1MauM-gY, Land zoekt koning http://wp.me/p1MauM-Um Omhoog en omlaag trouwen, over het morganatisch huwelijk http://wp.me/p1MauM-JD, Koningsmoord http://wp.me/p1MauM-12u  Carol II de ongelukkige koning van Roemenië http://wp.me/p1MauM-1Ya

 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Berooid – Viktoria van Pruisen (1866-1929)

 1. Wllm Kalb zegt:

  Jeetje mina, wat een treurig leven. En zo ingewikkeld ook.
  Peter Kersten

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Ach, de stakkers werden ver van de normale wereld opgevoed en eigenlijk waren het fokzeugen. Nakomelingen baren was hun core business. En dat lukte bij deze prinses ook nog niet goed. Triest!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s