Studentenhotel

DSC02513Nu varen overvolle bootjes van de Turkse kust naar Lesbos, vol met vluchtelingen over een gevaarlijke zee. Vijftig jaar geleden voer ik in een klein motorbootje de andere kant op.

Het was een mooie ochtend in augustus en het had heel wat voeten in de aarde gehad om de overtocht te regelen. Na heerlijke dagen in Mithymna te hebben doorgebracht moest ik verder. Eerst naar Istanbul en daarna met de trein naar Sofia. Daar zou ik Joost en zijn vrienden weer treffen die in de oude Borgward door Griekenland en Albanië hadden getoerd.
Tussen Griekenland en Turkije waren ook toen grote spanningen en de Griekse overheid maakte het toeristen moeilijk om vanaf de eilanden een excursie te maken naar het Turkse vaste land. Je moest een soort belasting betalen die de kleine overtocht net zo duur maakte als de verre tocht van Piraeus naar Lesbos.

Ik was de enige passagier aan boord van het kleine motorbootje dat ’s morgens om een uur of zeven de haven van Mitilini uitvoer. Het was nog mistig op zee, als ontbijt kreeg ik brood met verse sardientjes. Na anderhalf uur kwam ik aan in het haventje van Dikili waar aan de kade achter een lessenaar een heuse douaneambtenaar klaar zat om mijn visum te controleren en aan wie ik ook weer geld moest betalen om Turkije in te mogen.

Om tien uur vertrok een grote bus vanaf het dorpsplein. Ik had op de kade al een kaartje gekocht, mijn rugzak werd op het dak vastgesjord. Op mijn plekje achterin probeerde ik eerst maar wat te slapen want die ochtend was ik al om half vijf opgestaan.
Onderweg stopten we een paar keer. Van de familie voor mij kreeg ik heerlijke hapjes toegestopt, de conversatie verliep moeizaam want niemand sprak iets ander dan Turks en mijn Turks beperkte zich tot goedemorgen, goedenavond en dankjewel. En nu kende ik ook het word voor de heerlijkste, sappigste perziken die ik ooit heb gegeten: seftali.

Aan het begin van de avond arriveerden we bij een groot busstation in Istanbul. Ik had het adres van een jeugdherberg maar hoe ik daar moest komen wist ik niet. Verschillende mannen spraken me aan, een was taxichauffeur, die had mijn rugzak al bijna van me afgenomen. Hij sprak een beetje Engels en hield lang vol: ‘Yes Youth hostel, come, come’, bleef hij maar zeggen. Ik ging met hem mee naar een oude roestige Ford. Tijdens de rit keek ik mijn ogen uit, wat een mooie, drukke stad. De auto had natuurlijk geen taximeter en ik vroeg hoeveel de rit zou gaan kosten, Eerst begreep hij me niet, daarna lachte hij en noemde een idioot hoog bedrag. ‘No, no’ zei ik en bood een kwart van zijn prijs waarop hij weer begon te lachen. DSC02436.jpgWe kwamen uit bij de helft en leken allebei tevreden.
Intussen reden we over een burg en kwamen we in het oude deel van het centrum. We reden een heuvel op en hij stopte voor een wat groezige gebouw. ‘Youth Hostel’; zei hij. Ik zag nergens een bord dat daarop wees. Wel stond ergens ‘student hotel’ met daarbij twee sterren. Een jongen kwam al behulpzaam naar buiten om mijn rugzak aan te pakken en in de deuropening stond de hotelbaas, een streng kijkende man met een indrukwekkende snor die me aandachtig bekeek. ‘Come’, zie hij en loodste me naar binnen. Ik zag nog net dat de taxichauffeur wat geld in zijn handen gestopt kreeg.
In de hal was het koel en rustig, in een hoekje zag ik enkele toeristen die een kaart bestudeerden. De hotelbaas pakte me bij mijn arm en bracht me naar een kantoortje waar ik me moest inschrijven. De prijs voor een nacht was weer belachelijk laag in vergelijking met de kosten van de taxirit. Het duizelde me allemaal een beetje. ‘I’ll give you a good room’ zei de hotelbaas terwijl hij de gegevens uit mijn paspoort overschreef. Ik vond alles best, wilde me eigenlijk zo snel mogelijk eens lekker wassen. De baas bleef me op een merkwaardige manier aankijken terwijl hij mijn paspoort terug gaf, het leek alsof hij knipoogde of een poging daartoe deed.

DSC02430Mijn kamer lag op de tweede verdieping aan een binnenplaats tegenover een doucheruimte. Daarnaast was een slaapzaal met stapelbedden waar de meeste toeristen verbleven. Ik voelde me bevoorrecht met mijn kamer alleen. Vanuit het raam keek ik uit over de daken van de huizen in de buurt. De deur ging niet goed op slot merkte ik maar ik bewaarde de sleutel toch maar in mijn toilettas.
Eerst een douche. Er lag een dunne, veel te vaak gewassen handdoek op het bed. Er kwam een dun straaltje water uit de kraan, niet eens al te koud. Het was lekker om al het vuil en stof van de lange reis weg te kunnen wassen. Toen ik me met enige moeite stond af te drogen ging de deur open. De hotelbaas stond in de opening te grijnzen, hij hield een grote handdoek vast en begon me daarmee af te drogen. Zijn bedoeling was duidelijk en ik moest er een beetje om lachen. Ik liet hem begaan en zijn handen gingen al snel onder de handdoek naar mijn kruis. ‘No, no’, zei ik en duwde hem voorzichtig van me af, maar hij moest gemerkt hebben dat ik er opgewonden van raakte.

Ik ging de deur uit om wat te eten, maar al om tien uur zocht ik mijn kamer weer op om slaap te kunnen inhalen. Onder mijn raam was het onrustig, veel stemmen, muziek en geuren van maaltijden kwamen naar binnen. Het lukte me toch om in slaap te komen.
Het was buiten heel stil toen merkte ik dat er iets gebeurde in mijn kamer. Ik hoorde geluid vlak bij me. Inbrekers, was het eerste wat ik dacht. Mijn camera en mijn portefeuille met geld en papieren lagen helemaal onderin mijn rugzak, die zouden ze niet zo gauw kunnen vinden dacht ik nog. Maar het was geen inbreker, Het was de hotelbaas die bij me onder het dunne dekentje kroop. Hij handelde snel, wist wat hij wou en voor ik het wist lag ik op mijn buik en hij boven op me. Als glijmiddel gebruikte hij margarine, het kuipje stond naast het bed op de grond. Had hij die speciaal meegenomen of stond die daar al de hele tijd, vroeg ik me nog af. Ik was te verbaasd om me te verzetten en dacht ook: je wist dat dit ging gebeuren, misschien wilde je het ook wel.
Hij zoende me hard op mijn mond, hij beet op mijn lip. Ik vond het nu helemaal niet leuk meer en stapte resoluut uit het bed. Met zijn broek op z’n knieën stond hij nu heel raar te kijken. ‘Sweet boy’ zei hij nog. ‘Niks sweet’, zei ik in het Nederlands, ‘opgesodemieterd nu’.

DSC02599In de badkamer was het donker, ik kon het knopje van het licht niet vinden, maar ik waste me zo goed en kwaad het ging helemaal. Terug in bed probeerde ik opnieuw te slapen maar dat lukte nauwelijks.
De volgende ochtend stond ik heel vroeg op. Ik pakte mijn rugzak in en ging naar beneden. Het was er doodstil, geen mens te zien. Het kantoortje zat nog op slot. Ik besloot niet te wachten om netjes mijn overnachting te betalen. Ik opende de grote deur naar de straat en liep door de ontwakende stad naar het station om de trein naar Sofia te nemen.

Foto’s Istanbul 2014 Wllm Kalb.

Over mijn verblijf op Lesbos 1966: http://wp.me/p1MauM-xj

Over mijn ‘coming of age’: Begeerlijk http://wp.me/p1MauM-ED De eeerste vriend http://wp.me/p1MauM-1nr Onschuldig http://wp.me/p1MauM-1PO Verstopt http://wp.me/s1MauM-verstopt Lang voor sail http://wp.me/p1MauM-1TA Dakterras http://wp.me/p1MauM-1W4
Over Istanbul 2014: Turkije – nationalisme http://wp.me/p1MauM-1wo
I
stanbul, meer dan oude gebouwen http://wp.me/p1MauM-1wu
Istanbul, modestad http://wp.me/p1MauM-1wE
Heerlijk een groepsreis http://wp.me/p1MauM-1wK

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Studentenhotel

 1. Wllm Kalb zegt:

  “Heerlijk spannend homojongensboek verhaal”
  Peter Kersten

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Heb jij ook maar één moment overwogen om voor deze overnachting geld te betalen?

  Like

 3. Corja zegt:

  Wij overnachtten op de terugweg ook in een Youth Hostel. In de slaapzaal met stapelbedden. Dezelfde misschien?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s