Odin

 

maxresdefault‘We are comming, soldiers of Odin’ stond er op een wit laken gespoten dat in het tuintje lag van de rijtjeswoning die bestemd was voor vrijgezelle vluchtelingen in Oss.
De Volkskrant besteedde een hele pagina aan de tegenstanders van de vluchtelingen in Oss maar de tekst op het laken werd alleen in een fotobijschrift verduidelijkt. Wat protesterende buurtbewoners in Oss bedoelen met ‘de komst van de soldaten van Odin’ blijft onduidelijk. Maar er is kennelijk iets gaande en gelukkig heeft internet een antwoord op alles.

De Soldiers of Odin is een groep die is ontstaan in verre uithoeken van Finland, een ultra rechtse groepering die zich verzet tegen de komst van vreemdelingen. Ze gebruiken argumenten die ook in Oss te horen waren: de vluchtelingen zijn gelukszoekers die het voorzien hebben op onze vrouwen en dochters. De protesterende buurtbewoners spelen in op bestaande onlustgevoelens, angst voor het onbekende, angst voor de vreemdeling, zeker als dat alleenstaande jongemannen zijn. De  Finse Soldaten van Odin zijn dol op oude runentekens, op de vikingen en namen en symbolen uit de Germaanse mythologie (dat de Finnen nooit vikingen waren wordt daarbij gemakshalve over het hoofd gezien),.

Schermafbeelding 2016-03-17 om 15.36.35De groep is uiterst actief op de sociale media, om leden te werven en ervaring uit te wisselen. Inmiddels zijn in heel Scandinavië SOO groepen actief, ze zijn ook al opgedoken in de VS en Canada. De Daily Mail publiceerde begin februari een prachtige maar ook enigszins angstaanjagende fotoreportage vanaf het Finse platteland die de aanhangers duidelijk in beeld brengt, inclusief hun nazi-symbolen. Finse autoriteiten noemen deze jongeren problematisch: ‘ze hebben niets anders, ze zijn werkloos of verdienen heel weinig, ze hebben weinig perspectief. Ze zien de vluchtelingen als een bedreiging: die pikken onze huizen, onze baantjes en onze vrouwen in’.

UnknownOf er in Oss als SOO uniformen zijn gesignaleerd vertelt het verhaal in de krant niet. De jongeren die protesteren willen duidelijk ergens bij horen. De Soldaten van Odin hebben een aantrekkingskracht die sterk lijkt op die van de beruchte motorbendes. We zullen er vast nog meer van horen.

Artikel Daily Mail http://www.dailymail.co.uk/news/article-3426685/Nazi-daggers-SS-hats-hangman-s-noose-night-patrol-Soldiers-Odin-neo-Nazi-led-vigilantes-vowing-Europe-s-women-safe-migrant-sex-attacks.html

Aanvulling: vandaag 18 maart stond er in de Volkskrant wel een toelichtend artikel over de Soldaten van Odin.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Nieuws achtergronden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Odin

  1. Wieneke zegt:

    Niks nieuws onder de zon. Onvrede, werkeloosheid……. het is vragen om dit soort groeperingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s