Neutraal

Schermafbeelding 2016-03-17 om 17.16.09

In het nieuwsbericht van Klara radio, de Vlaamse klassieke radiozender die ik graag beluister hoorde ik deze week het nieuws over de schietpartij in de wijk Vorst. Drie agenten waren gewond, twee verdachten waren gevlucht en een was ‘geneutraliseerd’. Zo werd dat echt genoemd. Later hoorde ik dat ermee bedoeld werd dat de verdachte door de politie was neergeschoten. Verhullend taalgebruik is van alle tijden. Neutraliseren klinkt zoveel aangenamer dan ‘doden’ of ‘vermoorden’.

Schermafbeelding 2016-03-17 om 17.27.28

Wat de bedenkers van de naam ‘Hotel Neutraal’ aan het Damrak hebben gedacht weet ik natuurlijk niet. Misschien wilde de vrouw van de eigenaar het wel Hotel Paprika noemen of Hotel Artisjok. Haar man was het daar niet mee eens en stelde de namen voor van zijn vriendinnen: Hotel Chantal, Hotel Tatjana. Dat vond zijn vrouw nou weer niet zo’n goed idee. Ze kwamen er niet uit. En toch moest er iets op de gevel en op de website komen te staan. ‘Het moet een neutrale naam zijn’, zei de ontwerper van de website. Nou dan noemen we het toch Hotel Neutraal, kan niemand zich aan storen.
Iedereen tevreden. En het staat er nu nog steeds.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s