Nina en Frederik – nooit meer gehoord

imgresZwijmel, zwijmel, de soft-folkliedjes van Nina en Frederik werden grijs gedraaid, eind jaren vijftig, begin jaren zestig, toen de wereld nog overzichtelijk en vredig was. Heerlijke onschuldige muziek vond ik dat, net geen doorsnee, net geen middle of the road, muziek waarmee je je kon onderscheiden.

Mijn grootmoeder van vaderszijde woonde in Rosendaal in een huisje van de familie Van Pallandt en later heeft ze zelfs nog een jaar gewoond op het kasteel, dat tijdelijk werd ingericht als bejaardentehuis. De familie zelf had zich teruggetrokken in de nieuwe vleugel. Prachtig vonden we het daar als we ’s zondags op bezoek kwamen in de nieuwe auto van tante Bé. We dwaalden door het verwaarloosde park, speelden op de kettingbrug en de Bedriegertjes. Pas nu weet ik dat Frederik slechts vage familie was van deze Van Pallandts, hij kwam uit Overijssel en ligt begraven in IJhorst bij Staphorst.

imgres-1Oma zorgde dus voor een band, het leek alsof Frederik van Pallandt een beetje familie was. Wat waren ze mooi en voornaam die lange blonde Nina en de bebaarde Frederik, duidelijk broer en zus van dat andere stel Esther en Abi Ofarim die ook van die aardige zachte liedjes zongen en graag geziene gasten waren van Mies Bouman, Willen Ruis en Willem Duys. Nina & Frederik vormden een droompaar dat drie prachtige kinderen voortbracht.

Frederik had op Trinidad gewoond en goed geluisterd naar Harry Belefonte dus de liedjes van dit duo bevatten vrolijke calypsoklanken. Op de draaitafel deden de singeltjes van Nina & Frederik het goed naast Caterina Valente en Edmundo Ross.

Halverwege de jaren zestig werd alles anders, Nina en Frederik traden nog maar zelden op, ze gingen net als Esther en Abi uit elkaar. Frederik werd boer op Ibiza, Nina vertrok naar Hollywood waar ze in verschillende films speelde maar nooit echt doorbrak.
Op de radio werden ze nooit meer gedraaid. Ik zag ze vorige week even voorbijkomen in de mooie vara-serie over de jaren zestig. Veel jonge mensen zullen niet geweten hebben wie dat waren.
Frederik kwam in 1994 door pistoolschoten om het leven op de Filipijnen waar hij met zijn nieuwe vrouw was gaan wonen. Het was Nina Møller die er voor zorgde dat zijn lichaam naar Europa werd vervoerd.
You Tube: Listen to the Ocean https://www.youtube.com/watch?v=Oa6ZFYOp6Es 

Meer vergeten muziek:
Helemaal vergeten Caterina Valente http://wp.me/p1MauM-Fr
Bijna vergeten Conny Froboess http://wp.me/p1MauM-Gm
Nooit meer gehoord de mooie Esther Ofarim http://wp.me/p1MauM-1aP
Bijna vergeten Corry Brokken http://wp.me/p1MauM-V2
Nooit meer gedraaid Freddy Quinn http://wp.me/p1MauM-O0
Nooit meer aan gedacht Doris Day http://wp.me/p1MauM-13T
Nog maar zelden gehoord Fay Lofsky http://wp.me/p1MauM-1I2
Rita Reys in Scheveningen http://wp.me/p1MauM-1cX
Nog niet vergeten Greetje Kauffeld http://wp.me/p1MauM-1OU 

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, muziek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Nina en Frederik – nooit meer gehoord

 1. hanneke zegt:

  Nina en Frederik herkenden we direct vorige week. Leuke serie vergeten muziek heb je hier!

  Like

 2. Ach Nina en Frederik, nooit meer aan gedacht. (die serie heb ik opgenomen, maar nog niet gezien). En Conny Froboess. Zij stond op mijn eerste filmsterrenkaart. Met een kuiltje in haar wang.

  Like

 3. Wieneke zegt:

  Jeetje, wat leuk dat je over dit stel schrijft. Wat waren en zongen ze toch mooi. Is het niet Harry BelAfonte? Die zong ook goed. En Nat King Cole met zijn chocoladestem. Het valt op dat het allemaal zo enorm beschaafd was toen.

  Like

 4. Ad Eikenaar zegt:

  Eind jaren vijftig – ik zat in de vijfde of zesde klas – woonde ik in Dongen in de Prins Bernardstraat. Tegenover ons woonde een Duitse leraar Sieprath. Bij hem waren Nina en Frederik op bezoek. Kwamen ze daar om hun Duits te verbeteren? Moet haast wel. Ik zag zojuist een You Tube-filmpje uit 1959. Daar zingen Nina en Frederik op een Duitse zender over mango’s.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s