Lelijk

IMG_0877

Over de vraag wat een mooie en wat een lelijke straat is kan je lang delibereren. Maar de Marnixstraat, vooral het deel tussen de Rozengracht en het Haarlemmerplein vind ik wel de lelijkste straat van Amsterdam.
Lang en recht is de straat met links en rechts woonkazernes uit het eind van de 19e eeuw. Natuurlijk wel opgeknapt en verbeterd maar aantrekkelijk wil het maar niet worden.
Vorige week op maandag nog trof ik er een verdwaald echtpaar uit Bremen aan. ‘Waar is het leuk hier in Amsterdam’, voegen ze me vertwijfeld. Gelukkig kon ik ze de weg naar de Jordaan wijzen, op de Westermarkt was de lapjesmarkt nog aan de gang, hier rechts de brug over. Amsterdam heeft genoeg te bieden, maar de Marnixstraat moet je maar overslaan.

Tot aan het begin van de 19e eeuw vormde de Singelgracht de grens van de stad, hier lagen de bolwerken, bedoeld als verdedigingswerken. Maar deze werden afgebroken. In plaats van mooie parken en vijvers zoals in veel andere steden kwamen hier fabrieken: de gasfabriek en de suikerfabriek. Deze verdwenen aan het begin van de vorige eeuw naar de

26324cac61a36a5c77a4ed47f8ee320fmarnixstraat2

ATVA gebouw met de Lijnbaansgracht

rand van de stad, er werd weer gebouwd. De Marnixstraat ontstond, genoemd naar Filips van Marnix, heer van Sint Aldegonde, mogelijk de maker van het Wilhelmus. Even voorbij het Raamplein staat nog steeds het grote ATVA gebouw van de architect Van der Pek, het Amsterdamsch Tehuis voor Arbeiders uit 1919, dat ruimte bood aan 351 eenpersoonskamer met wastafel, een leeszaal en een koffiekamer. Nu zijn er 171 tweekamerwoningen, nog steeds voor mensen die te weinig geld hebben voor een normale huisvesting. De ingangspoort is indrukwekkend.

Waar eens de suikerfabriek stond werd, ook in 1919, het bejaardentehuis Bernardus gebouwd. Dat voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en is inmiddels afgebroken. Het heeft plaats gemaakt voor ‘De Macroon’, een groot complex met seniorenflats van architect Pi de Bruijn. Ook al geen voorbeeld van gedurfde nieuwe vormen maar een saai geheel dat wel mooi aan het water ligt van de Singelgracht. Tegenover dit gebouw ligt De Krakeling, het bekende jeugdtheater  dat gevestigd is in de voormalige Turnhallen, waar hele generaties Amsterdamse kinderen, onder wie Kees de Jongen, gymnastiekles kregen.

IMG_0876 (1)

Links de Toneelschool en politiebureau Raampoort

Veel moois heeft de Marnixstraat niet te bieden, het is een allegaartje van losse gebouwen, zoals de oude Toneelschool, het politiebureau aan de Raampoort met de opvallende toren, de foeilelijk parkeergarage, het nieuwe zwembad, de brandweerkazerne. En veel grote blokken arbeiderswoningen. Aan he eind gloort de Haarlemmerpoort, ook al zo’n discutabel stukje stadsarchitectuur.

Zie ook: ruiken aan een ander leven, de oriëntatiecursus http://wp.me/p1MauM-1lx 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lelijk

  1. Maar nog wel het beeld van de violist zonder hoofd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s