Oude letteren – raadsel

J.C. DE KLERK GESUIKERDE CITROENSAP

Vanaf de doorgang Tussen de Bogen (tussen het Hendrik Jonkerplein op Bickerseiland en de Nieuwe Teertuinen) heb je een mooi uitzicht op de Eilandsgracht en het Prinseneiland, een van die verborgen plekken in Amsterdam waar ik graag kom omdat het er mooi en rustig is. Langs het water staat dit oude fabriekspandje met een nieuwe uitbouw. Boven aan de gevel staan vaag nog teksten te lezen, maar ze zijn moeilijk  te ontcijferen, het lijkt alsof er teksten over elkaar heen geschilderd zijn.

Schermafbeelding 2016-04-15 om 10.23.42Gelukkig heeft de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam onderzoek gedaan en de uitkomst staat op hun website: J.C. DE KLERK Gesuikerde citroensap. Maar op een oude foto van het Stadsarchief staat een andere tekst die ik niet goed kan lezen. Wel duidelijk is dat er stond J.C. de KLERK Jr. Volgens de toelichtende tekst staat er: ‘gekorven snippers’. Geen idee wat dat zijn, maar daar op het Prinseneiland werd iets gemaakt voor de consumptie en het had te maken met citroenen. (ik bedenk opeens dat ‘gekorven’ wel eens van het voltooid deelwood ‘gekorven’ kan komen, van het werkwood ‘kerven’. Dat blijkt te kloppen. Je kerft snippers uit de citroen- of sinaasappelschil, dat is een gekorven snipper. Soms zijn ze zelfs ‘dubbel gekorven’ wat dat is weet ik nog niet).

Op Op Tim Boric’ Photostream op Flickr.com vond ik een foto uit 1980 genomen vanaf een bootje op de Eilandsgracht. Hierop is de tekst beter te lezen: er staat duidelijk Gesuikerde Citroenrasp en citroensap, de snippers zijn verdwenen. De Klerk is volwassen geworden want de aanduiding Jr is verdwenen.  Schermafbeelding 2016-04-15 om 10.30.11
Foto Tim Boric.                                                                                 Alweer een raadsel opgelost.

Zie ook: Meer opschriften: oude letteren 1 http://wp.me/p1MauM-1KU, oude letteren 2 http://wp.me/p1MauM-1Ln , oude letteren 3 http://wp.me/p1MauM-1LU, oude letteren 4 http://wp.me/p1MauM-1Mj, oude letteren 5 http://wp.me/p1MauM-1Nw oude letteren 6 http://wp.me/p1MauM-1NX , oude letteren 7 wat niet meer is http://wp.me/p1MauM-1Qx oude letteren 8 – boodschappen http://wp.me/p1MauM-1Rx oude letteren 9 – nieuw! http://wp.me/p1MauM-1Sd oude letteren 10 afko’s http://wp.me/p1MauM-1SD

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oude letteren – raadsel

  1. Wllm Kalb zegt:

    leuk dat je de aandacht vestigt op onderstaande historische reclame van De Klerk die je nog vrijwel alleen vanuit de trein rechts tussen Amsterdam-CS en Sloterdijk even kunt waarnemen. Uiteraard heeft de WHGA al diverse malen met de eigenaar gesproken over restauratie. Hij is clavecimbelbouwer en welwillend, maar had plannen voor verbouwing waar wij op moesten wachten – en nog steeds wachten. Het is dus maar de vraag of we daar nog binnen afzienbare termijn een restauratie kunnen bespreken. Overigens is de mij erg goed bekend niet Tim Boris maar Tim Boric (schreef je dat met opzet fout? Vermoedelijk oorspronkelijk zelfs met een cedille onder de c of met uitspraak …tsj) en het zal wel het wat flexibeler Photostream zijn waar je zijn foto vond. De WHGA heeft niets met sociale media en fotoverzamelaars, dus slechts incidenteel is er een reclame-gerelateerde foto uit die bron die ergens toe leidt. In de meeste gevallen is daar de plaats+tijdsvermelding afwezig en heb je er dus niets aan. Halve informatie is geen informatie en het ontstijgt niet het niveau van sigarenbandjesverzamelaars.
    Marc Stegeman WHGA

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s