Intiem

gezellig Dublin, onze straat

Deze week doen we aan huizenruil. Wij zitten in Dublin in het huis van Andrew; deze professor aan de universiteit van Dublin zit in ons huis in Amsterdam. We hebben het al eerder gedaan, het ruilen van huizen via een degelijke organisatie van docenten uit de hele wereld en dat is goed bevallen. Het systeem is gebaseerd op wederzijds vertrouwen: jij zorgt goed voor het huis van de ander in de hoop dat de ander dat ook doet met jouw huis, inclusief de huisdieren. In dit geval valt het niet mee. De buurt is saai en lelijk en verder van het centrum dan we dachten. Geen leuke restaurantjes in de buurt, geen aardige winkels alleen een Oost-Europees aandoend winkelcentrum met een gigantische supermarkt aan een drukke weg.

Het huis is gezellig, maar vooral rommelig om niet te zeggen vies. Andrew had alles goed geregeld, schoon beddengoed, handdoeken, folders over stad en omgeving, voldoende eten voor Cocktail, de langharige pluizige Perzische kat die blij is dat we er zijn en het liefst midden op de eettafel ligt op de kaart die jij aan het bekijken bent.

‘Een kwartier lopen is het naar de binnenstad’, had Andrew gezegd, maar wij dwaalden bijna een uur door grijze straten, langs lege fabrieken en opgroeiend onkruid en langsrazende auto’s voordat we de eerste pubs tegenkwamen. 

P. kende Dublin van lang geleden toen hij hier stage liep bij een grote drukkerij. Nu valt het tegen, dwars door het centrum lopen autowegen met veel lawaai. De Liffy, de rivier waar de stad aan ligt is niet meer dan een brede vaart, de nieuwe Docklands vormen slechts een afspiegeling van soortgelijke projecten elders.

Toen bleek P. ook nog eens een flinke griep te hebben, koorts, spierpijn, dus thuisblijven, in bed met medicijnen en sinaasappelsap. Boeken genoeg in huis, maar P. geeft de voorkeur aan z’n iPad. 

Koken in de piepkleine keuken van Andrew. Niets kan ik vinden. Hij heeft wel zes gietijzeren Creusot pannen, maar geen simpel klein pannetje on de paksoi in te koken. Hij houdt van voorraden, Andrew. Een hele kast vol jams en blikjes sardientjes, maar een teiltje om af te wassen heb ik niet gevonden. Doet hij alles met de afwasmachine? 

Het is wel intiem zo te neuzen in iemands keuken en badkamer en dan kijk ik niet eens in zijn medicijnkastje of in de nachtkastjes. Ik haal maar eens een doekje over de keukenvloer. Ik vind glasscherven onder het kastje, rotte aardappels in een mandje, vlokken haar van de kat …

Vandaag gaat het gelukkig alweer beter met P. en gaan we op stap, de stad uit. Morgen naar huis, heerlijk weer in m’n eigen vertrouwde omgeving.

*uit privacyoverwegingen heb ik de naam van onze gastheer gewijzigd.

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Intiem

 1. ollieherman zegt:

  Jammer dat het zo is gelopen. Volgende keer ongetwijfeld weer beter.

  Like

 2. je zal maar als professor aan de universiteit van Dublin werken en Andrew heten:)

  Like

 3. Wieneke zegt:

  Jeetje, dat is dus helemaal niet leuk. Gauw maar weer naar huis en hopen dat Andrew er bij jullie geen zootje van heeft gemaakt. Een beetje rommel is zeker niet erg, maar een smerig huis is echt waardeloos. Het systeem van huizenruilen is natuurlijk erg prettig, maar op deze manier….. nou nee.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   Zo erg was het niet hoor, maar niet helemaal wat wij ons hadden voorgesteld. Vooral de buurt viel erg tegen maar met de bus was je zo weer in de stad.
   Andrew heeft ons huis in keurige staat achtergelaten en goed voor de poezen gezorgd, ik merk tenminste niets vreemds.
   Wel fijn weer in je eigen bed te kinnen slapen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s