Georgian

DSCN0492Rond de mooiste plein  van Dublin. in het zuiden van de stad, staan statige huizen die volgens de gidsjes ‘Georgian’ zijn wat de stijl betreft. Ik zie keurige bakstenen huizen met saaie gevels en opmerkelijk mooi gekleurde voordeuren . In Amsterdam was ik zulke Georgische huizen nog niet tegen gekomen. Wat zou er mee bedoeld worden?
Onze huisbaas noemde zijn eenvoudige woning ‘Edwardian’.  Ook al zo’n term die veel belooft maar in dit geval weinig te bieden had.

De term Georgian wordt in de architectuur gebruikt voor alles wat is gebouwd tijdens de regeerperioden van vier Engelse koningen die George heetten van 1720 tot 1840, een lange periode dus die gekenmerkt werd door klassieke, symmetrische vormen. Niet alleen kerken en paleizen maar vooral ook woonhuizen werden gebouwd in de Georgian style.
De huizen in Dublin rond Merrion Square en Fitzwilliam Square staan streng in het gelid. Na jaren van verwaarlozing zijn ze nu weer zeer gewild, kantoren maken steeds vaker plaats voor gezinnen. Nog in de jaren zestig werden panden uit die prachtige gevelrij afgebroken om plaats te  maken voor saaie nieuwbouw. De Ieren zagen de waarde van die Georgian huizen niet in, ze deden nog te veel denken aan de Engelse overheersing. Nu staan ze onder monumententoezicht en mag er niet meer gesloopt worden.

De gevels hebben geen daklijsten, ze  houden zomaar plotseling op. Veel werk is gemaakt van de voordeuren die in bijna alle gevallen zijn voorzien van felle kleuren, zuilen en een fraai bovenlicht.

De term Georgian kom je overal tegen in de Angelsaksische wereld, van Engeland tot in de verste uithoeken van Canada en Nieuw Zeeland.

DSCN0483

Edwardian?

De term ‘Edwardian’ stamt van de regeerperiode van koning Edward VII (1902-1910) en duidt meer op het tijdvak dan op een bepaalde herkenbare  stijl. De stijl wordt sober genoemd, minder Victoriaanse versieringen. Dat klopt wel, het huis waar zij logeerden was oersaai, geen versiering te bekennen. De winkels iets verderop waren ronduit lelijk.

 

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Feiten en meningen, Reizen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Georgian

 1. Wieneke zegt:

  De lantaarnpalen zijn erg leuk net als de kleurtjes van de voordeuren, maar de huizen zijn nogal mwah. Je hebt ook Jacobean en Victorian en Queen Anne. Op zich wel grappig om die stijlen zo te benoemen. Wij hebben in Nederland alleen Willem III meubels, dacht ik.

  Like

  • Wllm Kalb zegt:

   De stijl van de wederopbouw uit de jaren veertig en vijftig zouden we ook best wel ‘Juliaans’ mogen noemen. ‘In Zaandam zijn nog veel Juliaanse wijken te vinden’. klinkt best indrukwekkend.

   Like

 2. Blewbird zegt:

  Saai is fijn. Het gaat toch om de ‘innere Werte’?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s