Jasper

32 Gay Pride PrinsengrachtHet huis achterin de Kerkstraat staat te koop. Ik zag het toen ik er vorige week langsfietste. Hoe lang is dat nu alweer geleden, dertig jaar? Ik zag het weer voor me, die vreemde slaapkamer aan de voorkant met dat grote antieke bed, de smalle doorgang, de woonkamer aan de tuin, de keuken ergens iets hoger. Smoorverliefd was ik op Jasper die als beroep ‘levenskunstenaar’ had. Dat zei hij wel eens. Een mooie kop had hij, dik roodbruin haar, groene ogen.
Jasper was begonnen aan een studie medicijnen maar toen dat te lang duurde was hij overgetapt naar rechten en hij stond nu ingeschreven als advocaat. Maar hij werkte niet voor een vast bureau, hij viel in voor mensen die lang afwezig waren en hielp incidenteel collega’s met een grote klus. Graag gaf hij vrienden en bekenden onbetaald advies. maar meestal deed hij niets.

Dan begon zijn dag zo rond het middaguur en maakte hij een wandeling volgens een vast route waarop opvallend veel cafés lagen. Altijd was hij in gesprek met de meest vreemde mensen. Altijd weer andere mensen, zijn verhalen bleven hetzelfde. Aan het begin van de avond zwaaide hij dan de kunstenaarssociëteit binnen alwaar hij de dagschotel bestelde om daarna te belanden in schimmige gelegenheden waar hij een bedgenoot oppikte of zich liet oppikken. Vaak had hij de hond van zijn moeder bij zich, een morsige boxer die overal mee naar binnen ging.

Zo had ik Jasper ook ontmoet en was verliefd geworden op zijn ontwapende lach. Een beetje aangeschoten was hij, niet dronken. Die weken in juni was het stralend weer en we verbleven veel in het Vondelpark of we namen de trein naar Overveen om in de duinen te lopen met de hond. Als hij veel buiten was dronk hij minder en vertelde me uitvoerig over de buitenplaats in Gelderland waar hij was opgegroeid en waar zijn moeder nog steeds woonde. Hij had een passie voor de jacht ontwikkeld en wist alles over het Nederlandse wild. We gingen met mijn auto naar Laren om hertenbiefstuk te kopen bij de enige echte wildzaak van Nederland, zo zei hij. Jasper leerde me wildragout te maken en deed voor hoe je gevulde gans moest bereiden.
Als hij zo bezig was, leek hij helemaal niet op de wat verlopen Jasper die veel mensen kenden uit de cafés. Hij was dan attent, gezellig en een ijverige minnaar. Ik verzon smoezen om bij hem langs te komen, bonkte op de deur als hij niet opendeed.

Op een zondagmorgen lagen we in het grote bed voor het raam toen er iemand binnenkwam. Het was zijn zus die het nodig vond om de augiasstal van haar broer eens uit te mesten, zoals ze zei. Ze wist van zijn voorliefde voor mannen maar vond dat hij zijn moeder niet mocht teleurstellen en nodig eens moet trouwen. Jasper ging daar nooit op in, maar zijn overijverige, ‘altijd alerte’ zus, die iets belangrijks deed in de uitzendbranche, bleef hem koppelen aan keurige corpsstudentes. Ze negeerde mij volkomen, ik kreeg niet eens de gelegenheid om onder de douchte te stappen. Snel trok ik een mijn kleren aan en verdween op de fiets.  Later op de middag belde ik Jasper, ‘Is het gevaar al geweken’, vroeg ik. Hij deed koel en afstandelijk. ‘Je kunt maar beter een poosje niet meer komen’, zei hij.

Daarna zag ik Jasper een hele poos niet meer. Er hingen nieuwe gordijnen voor de ramen. Ik zag hem nog wel eens laat op de zondagmiddag aan de Amstel waar we toen op de stoep van café De Goede Kant met veel vrienden samen kwamen en het jaar daarop op koninginnedag in de drukte op de Prinsengracht. Hij groette me nog wel, maar hij had een verbeten trek op zijn gezicht gekregen.
Een jaar later zag ik zijn overlijdensadvertentie in de krant.

 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen, homoseksualiteit en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Jasper

  1. Wieneke zegt:

    De zus was dus een dictatoriale donderstraal en Jasper een lief ei. 🙂

    Like

  2. Wllm Kalb zegt:

    Peter: Ach ja, ik herinner me hem nog …

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s