Ansicht

Schermafbeelding 2016-05-21 om 11.37.24Op internet zijn hele verzamelingen historische ansichtkaarten te vinden, ook stadsgezichten van Amsterdam. Ze bieden een schat aan informatie over het aanzien van de stad aan het begin van de vorige eeuw.
Aandoenlijk zijn de teksten die vaak aan de voorkant van de kaarten werden geschreven, zoals op deze ansichtkaart van het Paleis voor Volksvlijt, het prachtige grote gebouw dat in 1929 door brand werd verwoest en niet meer werd opgebouwd. Ik herinner me nog de resten van de galerij die was overgebleven en bleven staan tot in de jaren zestig. Daarna kwam er de Nederlandse Bank. Wim T. Schippers pleitte in 2002 voor de herbouw van het Paleis. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2779768/2002/06/12/Wim-T-Schippers-pleit-voor-herbouw-van-Amsterdams-Paleis-voor-Volksvlijt.dhtml 
(waar de afkorting B.Z. voor staat is mij niet duidelijk geworden)

Waarde Philip

Volgens belofte kom ik weer met mijn gedicht
waarin ik u ditmaal bericht 
dat ik voor eenigen tijd de stad ga verlaten
en in Frankrijk een beetje Fransch ga praten 
den 10en October vertrekken wij van hier
en stellen ons voor veel plezier
daar ik echter ons adres in Parijs nog niet weet
en ik bang ben dat ik het soms vergeet
zo wacht ik uw ansicht aan ’t oude adres 
dan ben ik weer als ik terug ben bij de les 

Vele groeten van Philipine (B.Z.)

http://verdocprent.weebly.com/serie-1901-amsterdam.html 

Advertenties

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ansicht

  1. Wieneke zegt:

    Ik heb eens een tv-documentaire gezien over o.a. het Paleis van Volksvlijt. Dat was echt een schitterend gebouw ook van binnen. De Amsterdammers waren er allemaal apetrots op. Wat jammer dat het niet meer herbouwd is. Maar toen kwam natuurlijk de crisis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s