Grachtbeleving

Holland Park 7Twintig jaar werkte ik in Diemen-Zuid, in een saaie kantoorwijk op de Hogeschool aldaar. De school staat er nog, maar de rest van de omgeving is totaal veranderd. Vorige week ging ik er weer eens kijken en ik wist niet wat ik zag.
De oude gebouwen zijn niet omgebouwd tot woningen zoals ik verwacht had maar ineens is alles weg. De vele non-descripte kantoorgebouwen die jarenlang leeg stonden te staan, zijn bijna allemaal gesloopt, de laatste panden gaan straks ook tegen de vlakte. Zand, water, kiepauto’s, hijskranen. Overal bruist het van de activiteiten, er wordt weer gebouwd!

DSCN0574Op Facebook had ik de naam als eens voorbij zien komen: Holland Park. Er wordt gebouwd aan een nieuwe wijk, helemaal gericht op de jonge, actieve mensen die op zoek zijn naar een betaalbare koopwoning. Hier worden niet zomaar nieuwe huizen neergezet, er wordt een beleving aangeboden. Als ik het promotiefilmpje mag geloven ontstaat hier een toffe Amsterdamse wijk met ‘sfeervolle grachten, prachtige gevels, gezellige straatjes, groene binnentuinen, intieme pleintjes’ en dat alles op slechts tien minuten van het centrum.
Dat laatste weet ik uit ervaring is sterk overdreven, de metro rijdt in de daluren maar eens in het kwartier, de rit naar het Centraal Station duurt  – als alles meezit – bijna twintig minuten.

DSCN0571Wanneer is een water een gracht? Overal in nieuwe buitenwijken wordt water aangelegd. Handig voor de afwatering en om regenwater op te vangen. Het staat ook aardiger, verzekerde een makelaar me. Huizen verkopen beter met water in de buurt. ‘Makelaarswater’ noemt de stadsplanner dat. De bedenkers van Holland Park benadrukken op de website steeds opnieuw dat water, de grachten van hun wijk. Dat water moet het stadsgevoel creëren tussen de nieuwbouw. Auto’s zoveel mogelijk onder de grond uit het zicht.

Architect en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters heeft dergelijke projecten ook ontworpen voor het Javaeiland aan het IJ en in de wijk Sluseholmen in Kopenhagen. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door een dichte bebouwing, gebogen straten en veel afwisseling tussen de verschillende flats, het lijken allemaal losse panden die toevallig naast elkaar staan. Gebouwd wordt in blokken, net als in Amsterdam-Zuid. Aan de rand van de wijk komen acht torens van vijftien verdiepingen allemaal met een eigen ‘buitenruimte’: balkons en hier en daar een dakterras.  Het ziet er allemaal heel keurig uit. Mij iets te netjes, te weinig verrassingen.

In Holland Park komen geen sociale huurwoningen. De prijs voor de drieduizend ‘design appartementen’ ligt tussen de 135 en 200 duizend euro, wat bij de huidige lage rente lage woonlasten oplevert, veel lager dan de huur in de vrije sector voor vergelijkbare appartementen. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een hypotheek.

Holland PArk 1En het werkt. Voordat er nog maar een appartement klaar is, is al 80% verkocht. De prijzen zijn dan ook heel redelijk en voor veel jonge mensen moet het aantrekkelijk zijn straks tussen veel soortgenoten te wonen, de Coffee Company op de begane grond, een Barber Shop en een metrostation om de hoek. En wie wil er nu niet aan de gracht wonen?

Info Holland Park met aardige filmpjes en een on-line Magazine: http://www.hollandpark.nl 

Meer ‘bouwen in Amsterdam’ http://wp.me/p1MauM-1U8http://wp.me/p1MauM-1M9  

Over Wllm Kalb

schrijver, lezer, docent - focus: taal, geschiedenis, fotografie, Duits(land), muziek en films uit de jaren '20 - '50
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Feiten en meningen en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Grachtbeleving

 1. Blewbird zegt:

  Oh nee, Soeters! Die van dat afschuwelijke stadhuis in Zaanstad (de gestapelde huisjes) en hoe hij Noordwijk verprutst met zijn beeldkwaliteitsplan. De vertrutting slaat toe.

  Like

 2. Wieneke zegt:

  Ik vind een gracht pas een gracht als je er met een forse boot doorheen kunt varen. En dat je dan niet in paniek moet raken omdat een andere boot je tegemoet komt. De rest valt bij mij onder de noemer slootjes. Ik krijg de senuwe van dicht op elkaar gestapelde huizen, dus voor mij is het niks. Maar ik kan me voorstellen dat jonge mensen dat heel erg leuk vinden.

  Like

 3. Wllm Kalb zegt:

  Peter: ‘Erg leuke en juiste observaties Oom, “makelaarswater”, geweldig ironiserend woord.’

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s